Hlavní obsah

Zlomil si čéšku. Teď bude místo ultramaratónů startovat na extrémních cyklistických závodech

Cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Ví o tom své třeba Anton Krupicka, další vrcholový ultraběžec, kterému život určil jiný směr. Zdá se, že známý rakouský vytrvalec Rainer Predl na tom bude asi dost podobně. 2 000 kilometrů a 30 000 metrů načítaného převýšení jej bude čekat na jednom z nejnáročnějších závodů Evropy.

Foto: facebook R. Predl

Rainer Predl - z extrémního běžce extrémním cyklistou.

Článek

Po úspěšném comebacku při pokusech o minimálně národní rekordy na 100 kilometrů běhu či 48 hodinových mistrovstvích se Rainerovi Predlovi zamíchaly karty zcela nově. „Po fraktuře čéšky a dalších dvou úspěšných bězích se začaly o slovo hlásit nespokojené vazy. Přišla přestupní stanice jménem cyklistika a zrodil se nový extrémní jezdec," hlásil domácím médiím už znovu energií nabitý Rakušan. Šestadvacetiletý nadšenec se řídí heslem „Vše se děje tak, jak má." Bere život tak, jak je, a zdá se, že jediná věc, která jej ještě neopustila, je vrozená touha po extrémech.

Stihnul již absolvovat dva velké cyklistické závody a v příštím roce se chystá na Race Around Austria (RAA), závod kolem Rakouska, i díky velkým převýšením panujícím v alpské zemi jeden z nejtěžších závodů v Evropě. Zároveň Predl chce tuto akci pojmout jako kvalifikaci na patrně nejobtížnější cyklistickou torturu světa, tentokrát už zámořský Race Across America (RAAM).

Jeho podpůrný tým se již připravuje a piluje optimální zásobování závodníka, taktiku i navigaci. Činí jej hned třináct lidí. Od plánovače přes techniky, mechaniky, maséry až po tiskového mluvčího. Ani sportovec sám nezahálí. Tréninkové vyjížďky kolem 300 kilometrů nejsou žádnou výjimkou. A Predl plně využívá výhod své domoviny, kterou z velké části pokrývají Alpy.

„Je spousta oblastí, kde budu na RAA konfrontován s výškovými metry, které ode mne budou vyžadovat plné nasazení. O to důležitější bude trénink v kopcích, jako je Grossglockner nebo Pitztal. Tam toho musím ještě hodně dohánět," odhaduje vytrvalec. RAA se bude startovat v Salcburku, a jelikož je Predl doma právě tam, bude se snažit nahnat čas, ale zároveň šetřit síly do hor. Tak uvidíme. Necháme se překvapit, zda i tento jeho přerod bude úspěšný.

Reklama

Související témata: