Hlavní obsah

TEST: Hřejivé rukávy N-rit Tubenine Warmlet přinášejí mnoho výhod

Praha

Poprvé jsem rukávy viděl na zahraničních běžcích na jednom ultra. Startovalo se brzy ráno, kdy bylo ještě docela frišno, ale den měl být hodně teplý. Tam měly rukávy své opodstatnění. Pravda, z cyklistiky jsem už dávno znal návleky na ruce i na nohy, ale takhle v běžecké realitě to bylo poprvé. Tahle poněkud netradiční běžecká oděvní součástka má v mnohém své výhody. A když s vidinou dnešního studeného tréninku vidím slova jako „hřejivá“, hned je mi o něco tepleji.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Zateplovací návleky N-rit Tubenine Warmlet: malý velký pomocník.

Článek
Fotogalerie

Pažní návleky vlastně nejsou nic jiného než úpletová trubka zužující se k jednomu konci. Ty od korejské firmy N-rit jsou v černé barvě, bez jakýchkoli švů. Potěší i pěkné designové prvky vyvedené v tmavě šedé barvě a ozvláštňující vaše jistě sportovní křivky. U zápěstí na vás ještě vykoukne svým moudrým zrakem sova z loga výrobce.

Jistě jste se už setkali s paradoxem běžce za chladného počasí ‒ obléknete se tak, aby vám bylo při tréninku tak nějak teplo, a ono skutečně je. Na trup, horní končetiny naopak poněkud namrzají. Obléknete se tak, aby vám bylo teplo i na ruce (navléknete nějaké to triko s dlouhým rukávem), a on se vám přehřívá trup a potíte se více, než by bylo nezbytně nutné. Co s tím?

Z tohoto pohledu jsou zateplovací návleky úžasný vynález. Dávají běžcům mnohem lepší možnosti, jak vyladit oblečení do klesajících venkovních teplot. Můžete lépe zateplit ruce, aniž byste zároveň způsobovali přehřívání trupu. Rukávy jsou ideální i na úvodní fáze tréninku. Vybíháte se zatuhlými, neprohřátými svaly. Když se ale jednou dostanete „do varu", nejraději byste nějakou tu vrstvu oblečení odhodili. S návleky snadná pomoc ‒ prostě je shrnete směrem k zápěstí nebo pouze částečně, třeba po lokty. Jednak můžete regulovat své zateplení bez nutnosti zastavovat, něco převlékat přes hlavu a omotávat si kolem pasu, jednak navíc získáte dvě skvělá zápěstní potítka, až vás trénink opravdu rozžhaví.

Chcete více? Tak pokračujeme: Oproti variantě dvou plnohodnotných vrstev ušetříte také na hmotnosti. Na závodech, kde mnoho účastníků špekuluje nad každým gramem, je to další vítaná zpráva. Rukávy mají 8,5 gramu. A kolik má vaše nejlehčí triko s dlouhým rukávem?

PLUSY
zvýšení tepelného komfortu
snížení hmotnosti výbavy
netlačí díky bezešvému zpracování
příjemná komprese
úspora při praní
MÍNUSY
dostupné pouze v jedné barvě
CENA
495

Materiál samozřejmě odvádí pot od pokožky, čímž dále přispívá k tepelnému komfortu běžce. Že kůži chrání před UV zářením je vcelku očekávatelné. Tyto rukávy navíc mají i kompresní funkci. Dostupné jsou v černé barvě, ve třech různých velikostech.

Jeden další, logický efekt jsem si uvědomil až po několikanásobném použití. Když jsem vybíhal s jedním trikem s krátkým rukávem na těle a přes něj s trikem s rukávem dlouhým, byla po tréninku obě zralá na pračku. Takhle jde do pračky jen tričko s krátkým (přeci jen se nejvíce potíme v podpaží a na zádech) a rukávy mnohokrát zrecykluju. Žena má tak méně práce a já jsem si jistý, že až to zjistí, dostanu malou, leč významnou pochvalu.

Připraveno ve spolupráci se Sportica.eu.

Reklama

Související témata: