Hlavní obsah

Feťák přepsal světové ironmanské tabulky

Kanaďan Lionel Sanders, dříve bojující se závislostí na drogách, začal raději bojovat s tratěmi triatlonu. Nyní přepsal světové tabulky. Šampión byl schopen po necelých čtyřech kilometrech plavání a 180 kilometrech na kole uběhnout celý maratón za 2 hodiny a 42 minut. V americké Arizoně překonal velice ambiciózní startovní pole, když po plavání bravurně dohnal poměrně výraznou ztrátu na vedoucí závodníky.

Foto: facebook L. Sanders

Lionel Sanders, bojovník s drogovou závislostí, bojovník s kilometry.

Článek

Poslední arizonský Ironman se pro mladičkého Lionela (28 let) stal životním závodem. V plavání hodně zaostal a vytvořil si značnou ztrátu oproti vedoucím pozicím. Neuvěřitelným způsobem se mu ji ale podařilo stáhnout a později přeměnit ve zdrcující vítězství. Nejenom, že se mu podařilo závod vyhrát, ale zároveň překonal i světový rekord.

Měli jsme možnost hovořit také s jedním z jeho triatletických souputníků, českým fenoménem Petrem Vabrouškem: „Lionel vlétnul na ironmanská kolbiště před pár lety tak trochu jako zjevení. Od začátku se vymykal tradičnímu pojetí tréninku i závodění a díky své minulosti, kdy byl závislý na drogách, o něm dokonce kolovaly zvěsti, že díky tomu dnes vůbec necítí bolest. Při pohledu na něj v průběhu závodu je ale patrné, že bolest cítí stejně intenzivně jako my ostatní. To co jej odlišuje od většiny ostatních profesionálů, je neskutečná tréninková dřina. Někdo se dokáže připravovat denně dlouhé hodiny v nízkých intenzitách, jiní zase volí cestu menších objemů a vyšší rychlosti. Lionel, který drtivou většinu svého cyklistického i běžeckého tréninku absolvuje na trenažeru doma, dokáže absolvovat neskutečné objemy v závodních intenzitách. Tréninkový motiv jako 3 hodiny na 320 W ihned následované 21 kilometry běhu na běhátku tempem kolem 3:50 min/km a později 4-5 kilometrů v bazénu, je pro něj téměř denním chlebem. A tvrdá práce se u něj vyplácí," nešetří uznáním český šampión Vabroušek.

Hvězdné hodnoty jsou nyní celkově 7 hodin 44 minut a 29 vteřin, přičemž 53:45 připadá na plavání (3,86 kilometru), 4:04:38 na kolo (180,25 kilometru) a 2:42:31 na závěrečný běh (maratón, 42,195 kilometru).

Světový rekord z minulé neděle platí pro sérii Ironman a nezahrnuje další podobné triatlony typu Challenge Roth, kde bylo dříve v tomto roce dosaženo dokonce ještě lepších časů (Jan Frodeno, celkový čas 7:35:39).

Sanders nastupoval do cyklistické části závodu se sedmiminutovou ztrátou, což u něj není až tak neobvyklé. V plavecké části se mu na Ironman Arizona nedařilo ani loni, kdy měl osmiminutový deficit, který ovšem rovněž dokázal proměnit v celkové vítězství. Letos se mu až v druhé polovině cyklistické pasáže podařilo vyvinout tlak na vedoucí jezdce a Zelený Blesk, jak mu kolegové přezdívají, se prosmýknul na druhou pozici za vedoucího Australana Camerona Wurfa. Už po prvních kilometrech běžecké části se ujal vedení a předvedl to, co mu jde nejlépe ‒ zdrcující maratónské tempo.

Radost Kanady byla nakonec dvojnásobná, když na druhé pozici doběhl do cíle Brent McMahon, další reprezentant této severoamerické země. Jeho maratón v čase 2:40:17 byl nejrychlejší v letošním závodě.

Reklama