Hlavní obsah

Devítiletý chlapec vytvořil světový rekord. Porazil i svého otce

Cambridge

Devítiletý Caleb Barnes přesvědčil své rodiče, aby se mohl zúčastnil půlmaratónu v Cambridge. Nejen, že vzdálenost 21 097,5 metru bez problémů uběhl, ale nastavil také světový rekord pro svou věkovou kategorii. Jeho výsledný čas by mu mohlo závidět mnoho běžců i o dost starších. Jak to dokázal?

Foto: facebook Cambridge Half

Cambridge Half Marathon byl svědkem nového světového rekordu.

Článek

Největší výzvou bylo pro Caleba přesvědčit vlastní rodiče, aby mu start vůbec dovolili. Jak matka, tak otec jsou rovněž vášnivými běžci, s jeho úmyslem si však rodiče zpočátku nevěděli příliš rady. Zašli tedy s chlapcem na vyšetření k pediatrovi a ten dal zelenou. Většina půlmaratónů má ovšem věkové omezení pro své účastníky. Najít nějaký, kde by mohl malý Caleb oficiálně startovat, to byl další těžký úkol na cestě za vítězstvím.

Takový se jim podařilo objevit v Cambridge Half Marathon. Když se v polovině listopadu postavil malý Caleb mezi ostatní účastníky půlmaratónu, vzbudil velký rozruch. Všichni si mysleli, že se spletl. Jenže chvíli po startu začalo být jasné, že se všichni spletli v Calebovi. A jeho výsledný čas 1 hodina, 34 minut, 44 vteřin? Představte si devítiletého klučinu svištět rychlostí 4:29 minut na kilometr. Celkově 378. místo ze 4 560 účastníků. To není vůbec špatné, co říkáte? A světový rekord je jako bonus navíc.

„Miluji běhání, je to velká zábava, cítím se při něm šťastný," řekl mladý šampión později novinářům. „Rád s tátou plánuji běžecké trasy kolem města. Baví nás poznávat při běhu nová místa, zkoušet nové cesty. Mám rád ten pocit, když běžím rychle a všechno se kolem mě míhá," prozradil ještě malý Caleb. Svého otce na půlmaratónu předběhl o pět minut a cílovou čáru protínal s úsměvem na rtech.

Chlapec má ve svých rodičích velké vzory. Poprvé společně s nimi stál na atletickém ovále ve svých třech letech. Už tenkrát bez zastavení zdolal čtyřsetmetrovou trať překvapivě rychle a bez zastavení. Svých prvních pět kilometrů si zaběhl ve čtyřech letech a v první třídě se přihlásil do kroužku 100 Mile Club, kde členové během školního roku ujdou či uběhnou alespoň 100 mil (161 kilometrů).

Reklama

Související témata: