Hlavní obsah

Odskočil si z domova důchodců. 96letý borec nastavil nový světový rekord

Bob McAdam ze Spojených států amerických neměl moc předpokladů, že si ještě zaběhá nějaký závod. V domově důchodců si ho všimla jedna ošetřovatelka a přemluvila staříka, aby zkusil zaběhnout pět kilometrů. Společně pak zdrtili světový rekord pro věkovou kategorii o celé dvě minuty. Bob říká, že by to dokázal ještě lépe. Nepřestává trénovat a těší se na svůj další rekordní pokus.

Foto: Profimedia.cz

Stále přibývá starých lidí, kteří se rozhodli všem ukázat, zač je toho důchodu loket. (ilustrační foto)

Článek

Turkey Day 5K v Coloradu se uskutečnil přesně na Den díkůvzdání. V Highlands Ranch panovaly teploty kolem nuly a foukal vítr přes 20 kilometrů v hodině. Závody se také konaly v nadmořské výšce přes 1500 metrů. Bob McAdam ale už věděl, že ho nedokáže nic zastavit. Do cíle dorazil v čase 48:19 a vylepšil tak původní rekord (50:10) pro věkovou kategorii 95-99 let o téměř dvě minuty.

Když ošetřovatelka v domově důchodců Gina dostala e-mailem zprávu, že jí organizátoři věnují pět startovních čísel zdarma, nevěděla, co si s nimi má počít. Z jejich svěřenců nepřipadal v úvahu nikdo. A pak si vzpomněla na nějakého Boba. Byl to jediný člověk, kterého u nich viděla používat běžecký pás. „Vídala jsem ho tak čtyřikrát týdně, jak běhá na páse, tak jsem se ho šla zeptat, zda by si nechtěl dát závod na pět kilometrů," líčí Gina počátek rekordní cesty. Bob jí ale suše sdělil, že nemůže ‒ je v podstatě slepý, a běhat venku tak nepřipadá v úvahu. „Ona mi na to ale řekla, ať to jdu zkusit, že poběží se mnou a bude mýma očima. To mě přesvědčilo," doznává se křepký stařík.

Aktivita byla po dlouhou dobu Bobovo druhé jméno. Vyučoval kinesiologii na univerzitě, hrál tenis, věnoval se gymnastice, basketbalu a raketbalu. Dokonce se dostal do Síně slávy Národní raketbalové asociace. Běh byl součástí jeho života snad odjakživa. Ošetřovatelka v domově důchodců ho opět dostala ven ‒ zmapovala pro něj snad každý centimetr cesty kolem jejich budovy, kde spolu běhávali. Mohla jej tak vždy včas varovat před jakoukoli překážkou, dírou, obrubníkem.

Bob si na páse nastavil deklinaci 7 % a zkoušel jít, jak nejrychleji dokázal. Věděl, že pokud udrží rychlost 14 minut na jednu míli, rekordu by dosáhl. „Z pětikilometrové trati jsem větší část šel, než běžel, teď už ale vím, že dokážu ještě zrychlit. Chci běžet další pětku a dostat se s časem pod 45 minut," řekl později novinářům Bob.

Turkey Day 5K byl pro McAdama prvním závodem od roku 2011. Únavu sice pociťoval již od prvního kilometru, ale nevzdal se. „Měl jsem dojem, že se přes cílovou čáru už jen plazím. Ale pak přišla i jedna malá holčička, jestli se se mnou může vyfotit," vyprávěl již zase nadšeně McAdam. Půjde za čtyři roky po krku i rekordům slavného stoletého Tornáda v turbanu Fauji Singha?

Myslíte, že budete v domově důchodců také takto aktivní?
Určitě, už stavím své fyzičce základy.
25,8 %
Ještě uvidím. Mám obavy, aby se ta dřina vyplatila.
7 %
Určitě ne, živého/ou mne do důchoďáku nedostanou!
67,2 %
Celkem hlasovalo 512 čtenářů.

Reklama

Související témata: