Hlavní obsah

Maratón pod dvě hodiny? Známá firma vyhlásila frontální útok

Praha

Je v lidských silách uběhnout maratónskou vzdálenost pod magickou hranicí dvou hodin? Aktuální nejrychlejší výkon v historii má hodnotu 2:02,57 hod. a před dvěma lety jej na Berlínském maratónu zaběhl Keňan Dennis Kimetto. Už příští rok by mohly být ukrojeny i poslední tři minuty. Do honby za rekordem se vložila firma Nike.

Foto: Profimedia.cz

Dennis Kimetto protíná cílovou pásku před Braniborskou bránou v Berlíně v dosavadním nejrychlejším času historie.

Článek

Světoznámý výrobce sportovního vybavení pojmenoval svůj projekt Breaking2 a přirovnává jej k misi na Mars. Je totiž nadmíru jasné, že ony necelé tři minuty nad hranicí dvou hodin jsou pro maratónce obrovskou propastí. Jen ukrojení stejného časového úseku od rekordu s hodnotou 2:06 hod. trvalo šestnáct let.

Firma svůj projekt rozjela už před dvěma lety a příští jaro by prý mohl historický výkon padnout. Na realizaci se podílí armáda vědců, inženýrů a samozřejmě samotných běžců - Nike vsází na jednoho z trojice Zersenay Tadese (Eritrea), Lelisa Desisa (Etiopie) a Eliud Kipchoge (Keňa).

Víceméně jisté ale je, že se senzační čas, který posune hranice lidských možností, neurodí třeba u Vltavy při tradičním Pražském maratónu. Firma pro pokus údajně vybere tu nejpříhodnější trať v ideálních klimatických podmínkách. Vítr bude klidně eliminovat pomocí zábran. A pro udržení vražedného tempa bude připraveno hned celé hejno zajíců-vodičů.

Bude tohle ale opravdový rekord?

Reklama