Hlavní obsah

Jak správně vybrat čelovku na běh?

Praha

Pokud běháte za tmy málo nebo ve městě a po parcích, kde je trochu toho veřejného osvětlení, je to skoro jedno. Stačí jakákoliv kompaktní příruční svítilna, pár minut ji udržíte i v ruce, v lepším případě zvolíte čelovku. Výhrou bude zvláště ta kompaktnost. Pokud běháte více a nebo ve složitějším terénu, potřebujete spolehlivou, odolnou svítilnu, která umí i přisvětlit a vydrží s rezervou na celý váš výběh.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tak hlavně, aby to svítilo, že?

Článek

Jaké parametry jsou u čelovky důležité?

Tak zaprvé rozměry. Lehčí svítilně stačí jednoduchý popruh, těžší by měla mít i středový popruh přes vršek hlavy. Čelovka by měla těžištěm sedět tak, aby při poskakování za běhu nesklouzávala z hlavy. Čím menší má váhu, tím lepší, to je jasné, ale je to přímo na úkor výdrže. Pak tu máme světelný výkon. Potřebujete 3, maximálně 5 režimů světelného výkonu, více při ovládání zdržuje.

Nejdůležitější režimy:

• indikativní (jste vidět za běhu a pomáhá v šeru či v přehledném terénu) 5-20 lumenů

• běh po asfaltu či přehledné polní cestě 20-100 lumenů

• provozní (pro běh v terénu, který má osvětlit; v závislosti na šířce kužele 100-300 lumenů, může být dělený na dva režimy)

• boost (pohled do dálky nebo oslepení hrozby 300-1000 lumenů)

Co zpravidla nepotřebujete, je bílé blikání či SOS signál. Co se naopak hodit může, je červené poziční světlo, které máte připevněné vzadu či po straně svítilny, lze ale dokoupit i zvlášť. Čelovka na běhání vám při trénování pomůže hned dvakrát: Za prvé uvidíte na cestu a tak předejdeme pádům a zraněním. Za druhé vás díky čelovce vidí i ostatní. Některé běžecké čelovky mají reflexní pásek. Nezapomeňte před každým během vaší čelovku zkontrolovat, že je funkční a dostatečně nabitá.

Kompaktnost

Čím více nejrůznějších součástí svítilna má, tím náchylnější je k tomu se rozbít, nefungovat. Z toho důvodu nejsou při běhu tolik vhodné svítilny s oddělenou baterií.

Šířka světelného kužele

Užší je preferována větší částí běžců. Dosvítí dále a zbytečně nerozptyluje okolím. Dobré je, když hlavní úzký paprsek světla směřuje dopředu, menší částí pak osvětluje okolí. Širší se hodí do nebezpečného a nepřehledného terénu, kde by mělo pracovat i vaše periferní vidění, jinak ale zbytečně rozptyluje a je potřeba vyšší světelný výkon a tím i silnější zdroj. Proměnlivá šířka světelného kužele je v zásadě zbytečná funkce, která zpravidla jen zmohutní konstrukci svítilny a nevýhodně posune těžiště dopředu. Za běhu beztak šíři kužele měnit nebudete, nebo se budete rozptylovat tím, že ji měnit budete. Některé svítilny to řeší dodatečnými postranními LED, které mohou změnit šířku kužele.

Ovládání svítilny

Mělo by být co nejjednodušší ‒ jak vypnutí a zapnutí, tak přepnutí světelného režimu. Mělo by být intuitivní, abyste nezmatkovali a svítilnu si omylem nevypnuli. Vyvarujte se svítilen, které sami přepínají světelné režimy podle odraženého světla. Tyto systémy nefungují spolehlivě a vypečou vás v nejméně vhodnou dobu, třeba při seběhu v mlze nebo při míjení protijedoucího kola, auta, nebo při běhu v hustém porostu, kde se světlo odrazí od listů. Při dlouhých bězích bývá potřebná možnost vyměnit zdroj napájení i poslepu, tedy aby bylo jednoduché otevření bloku s baterií, její vyjmutí a založení nové s vyřešenou ochranou proti přepólování. Natrénujte si to. Nezapomeňte si natrénovat úpravu popruhů na svítilně a předem si je správně seřídit. V každém případě se s ovládáním svítilny seznamte jindy, než na začátku hlavního závodu sezóny.

Odolnost čelovky

Voděodolnost je potřebná pro běhání prakticky kdykoliv. Svítilna musí přežít v zapařené kapse. Pokud běháte za nepříznivého počasí, je vhodná i vodotěsnost (tedy odolnost na ponoření do vody), aby přežila i silný déšť a nepohodu, kdy svítilna může do vody upadnout. Pro běžné běhání stačí plastové zatěsněné pouzdro, ale pro delší běhy v přírodě je výrazně vhodnější hliníkové provedení odolné vůči nárazu, protože o náhodné pády není nouze. Minerální krycí sklo je odolné proti roztříštění a poškrábání. Mělo by být zatěsněné, aby jím neprotékala vlhkost. Pokud je tvarované, nevyhnete se plastovému, což se u moderních čelovek s tvarovaným reflektorem stává. Takové je vhodné více opatrovat, ale jinak se plastovému sklíčku vyhýbejte, poškrábe se. Některá minerální skla mají i antireflexní povrch, který zvyšuje průsvitnost sklíčka (ne, není to trik na vyšší prodej).

Zdroj energie

Mikrotužkové (AAA) a tužkové baterie (AA) koupíte na každé benzince, takže bude snadné je na cestách nahradit. Výkonnější svítilny vyžadují akumulátory 18650 nebo primární články CR123. Nabíjecí baterie jsou už docela levné a CR123 lze vzít na cesty více. Pokud potřebujete opravdu dobrý výkon, volte 18650, je to o řád jinde než AA/AAA baterky a cena je už velmi příznivá, jsou to dnes nejpokročilejší akumulátory. Hitem jsou svítilny s integrovaným micro-USB dobíjením. Dobíjecí svítilny se nejlépe obsluhují, je dobré zvyknout si je hned po doběhu dát do nabíječky, aby byly vždy maximálně připravené. Na ultra běhy vybírejte dobíjecí svítilny, ve kterých lze měnit akumulátory, a mějte s sebou rezervu

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články