Hlavní obsah

CrossFit: Pro silné a odhodlané běžce

Praha

CrossFit vynalezli dva chytří pánové z Ameriky v roce 2000. Od té doby se v celosvětovém měřítku elitní běžci zamýšlejí, zda část jalové kilometráže nevyměnit za nějaké to hopsání, vzpírání či dřepování. Vzpomeňme třeba na Rickyho Lightfoota, velkého vyznavače CrossFitu a zároveň vítěze prestižního světového šampionátu v trailu. Pro CrossFit mluví i fakt, že většina běžců má slabé, nekoordinované a nepružné tělo. V důsledku oslabeného středu těla pak často připomínají loď se špatně upoutaným nákladem v poryvech vichřice.

CrossFit může být běžcovým velkým pomocníkemVideo: Sport.cz

 
Článek

CrossFit je cvičení zaměřené na celého člověka. Chce dát zabrat všem částem našich těl, posílit nohy, ruce, záda, břicho, ale i hlavu (psychickou odolnost) a rozvíjet jak sílu, tak vytrvalost. U CrossFitu se neprocvičují izolované partie, ale mnoho svalových skupin najednou. Klasicky jde o vícekloubové pohyby, zapojují se do nich vždy minimálně velké části těla, když už ne přímo tělo celé.

CrossFit je cvičení univerzální. Trenéři tohoto sportu rádi říkají, že jejich příprava stojí někde mezi obrazem vzpěrače a obrazem maratónského běžce. Vzpěrač hází nad hlavu desítky a stovky kil železa, ale skoro nic neuběhne, natož pak rychle. Maratónec za sebe pomocí svých vytrénovaných nohou hází desítky a stovky kilometrů silnic i cest, ale když dojde na zvedání železa nebo jiné silové záležitosti, většinou spláče nad výdělkem.

Crossfiteři z vás chtějí udělat něco mezi vzpěračem a maratóncem – po všech stránkách silného jedince, který nemá problém ani s vytrvalostí a v životě se neztratí. Umí zkrátka manželce rychle zaběhnout do obchodu pro vajíčka i babičce nanosit pět metráků uhlí do sklepa.

CrossFit je založený na funkčních pohybech, tedy takových pohybech, které se shodují s pohybovými vzorci našeho každodenního života. Nemusíte si tak strkat obě nohy za hlavu nebo se kroutit jak český paragraf 21. století, abyste byli dobrými crossfitery. Cviky se navíc neustále mění, obměňují a střídají, takže pravděpodobnost, že by nějaké to svalové vlákno přeci jen zůstalo ležet dlouho ladem, je v podstatě nulová. Vysoká intenzita a soutěživost je druhým jménem CrossFitu. Vyždímáte tak při společném tréninku ze sebe mnohem více, než byste se zvládli přinutit sami třeba doma.

Vášniví crossfiteři si vedou tabulky a pořadníky. Ve správném klubu (neboli „boxu", jak tomu oni říkají) tak určitě najdete také nástěnné stopky a odpočítávadla. A někde tam také zahlédnete pořádné reproboxy, z nichž se line řízná muzika podobné síly, jakou nabudete vy tímto cvičením.

Připraveno ve spolupráci s CrossFit Commited.

Reklama

Související témata:
Obměna