Hlavní obsah

TEST: CompresSport On/Off ‒ triko s inteligentním vláknem

Praha

Na světě je mnoho trik. Kromě délky rukávů nebo provedení límečku se liší hlavně materiálem. Švýcarský výrobce teď dle svých slov přichází s prvním trikem s inteligentním vláknem. Takže kromě umělého vlákna v něm můžeme tušit rovněž počátky textilní umělé inteligence. Samo triko totiž podle vaší tělesné teploty řídí velikost větracích průduchů, a tak vlastně i rychlost odvodu tepla. Je to jako cvakat vypínačem ‒ On! Off!

Foto: compressport.com

Sportovní triko se zapíná a vypíná podle potřeby.

Článek
Fotogalerie

CompresSport je známým výrobcem sportovního ošacení a vybavení zaměřeného především na kompresní modely. To ostatně prozrazuje už svým názvem. Tentokrát ovšem přichází s novinkou z poněkud odlišného soudku. Na trh vrhá triko muší váhy, ovšem supertěžké funkčnosti. Čekejte další kvalitně zpracovaný výrobek pro své nejvyšší výkony.

Lehoučká směs vláken polyesteru, polyamidu a elastanu dává pocit, že na sobě máte něco hodně příjemného, jemností konkurujícího přírodním vláknům. Pokud tedy vůbec ucítíte, že na sobě něco máte. Výrobce uvádí, že tričko je vhodné jako základní vrstva do zimy, tak i jako jediná vrstva do horkých dní. V exteriéru se nám zatím nepodařilo otestovat samostatně, jelikož teploty nebyly ochotny stoupnout nad nulu, zimní podmínky jsme naopak mohli vyzkoušet poměrně rozsáhle.

Výhodou trika On/Off je přítomnost aktivních větracích otvorů, které neustále reagují na vaši aktuální tělesnou teplotu a podle toho přispívají k regulaci cirkulace vzduchu. Pokud běžíte na plný výkon, otvory se rozšiřují, zvětšují (fáze On), pokud naopak doklusáváte, intenzita vašeho pohybu je nízká, otvory se uzavírají, zužují (fáze Off). Grafům teplotních výkyvů jsou tak neustále obrušovány ostré hrany, seřezávány špičky amplitud. Náhlé změny provozní teploty jsou tlumeny, což přispívá k většímu komfortu při trénincích nebo závodech nejrůznější intenzity. (Nezapomínejte ale také na to, že opravdový život začíná až za hranicemi komfortu!)

Kromě on/offových panelů nese triko také části s mírně kompresní funkcí. Rukávy tak kupříkladu tlumí vibrace svalů paží, podobný panel na zádech pomáhá uvědomovat si správné postavení páteře ‒ napřímená záda, srovnaná ramena. Použitá vlákna jsou hydrofobní, odpuzují vodu, což usnadňuje a urychluje vysychání. Navíc mají také antibakteriální úpravu, již ocení všichni, kteří se při sportování bojí smrdět.

PLUSY
podpora přirozené termoregulace těla
vysoký komfort nošení
rychlé schnutí
nízká hmotnost
multisportovní použití
futuristický vzhled
MÍNUSY
je třeba mírně zvýšené péče o jemnou tkaninu
HMOTNOST
112,5 gramů
CENA
mírně nad 2000 korun

Celé triko je sešito pouze ze tří kusů, švů (samozřejmě plochých a jemných) je tudíž minimum. Raglánové rukávy mají jeden podélný šev, dalším jsou připevněny k trupu. Možná si také všimnete drobné zajímavosti ‒ červeného rantlu levého rukávu. Jde patrně o nápovědu, jak v rychlosti správně určit orientaci trika, obléci si jej správnou stranou a lícem ven a nebýt tak mezi zkušenými kompresisty venku za šaška. Mnemotechnická pomůcka: červená poziční světla mají na levoboku také lodě nebo letadla.

Triko na svém trupu nese hned sedm větracích panelů On/Off. Dvě v klíční oblasti, dvě na hrudi, jedno na břiše, které plynule přechází na zadní díl do úrovně spodní části zad, a dva na bocích u zakončení žeber, které částečně také zasahují až do zádové části. Záda mají kompresní strukturu podél páteře a šest větracích panelů. Rukávy kombinují hladkou tkaninu s kompresním vzorem a on/offovými panely.

TIP: Do pračky vkládejte triko ve speciálním síťovaném pytlíčku (manželka něco takového určitě má, případně k dostání za pár korun v domácích potřebách), nebo jej alespoň neperte s dalšími věcmi, které nesou kovové zipy s ostrými hranami zoubků a pod.

Nošení trika On/Off je velice příjemné. Tričko na těle téměř necítíte a můžete se tak více soustředit na své výkony. Také funkčnost ventilačních otvorů i samotného materiálu přijde vhod a vy budete tuto vrstvu odkládat jen velmi neradi. Jemnost tkaniny má ovšem také své stinnější stránky: Na tričko je třeba být opatrnější, zvláště při praní. K mému velkému překvapení působilo na větrací otvory značně agresivně syntetické triko druhé vrstvy, které mělo jemný chlup směrem dovnitř ‒ třením ploch došlo k vytvoření jakéhosi jemného suchého zipu a na některých místech k „rozchlupacení" on/offových otvorů. Od té doby jsem na On/Off oblékal trika s hladkou vnitřní strukturou, pak bylo vše bez problémů.

Reklama