Hlavní obsah

Pohyb udržuje v kondici i náš mozek. Zároveň bojuje proti alzheimerovi

Pittsburgh

Jistě se shodneme na tom, že každý pohyb je pro dnešního „civilizovaného“ člověka správný a zdravý. Vědci z univerzity v Pittsburghu ovšem přinesli další důkaz, že pohyb udržuje v kondici nejen naše tělo, ale také náš mozek. Výzkumy dokládají, že fyzická aktivita má pozitivní vliv na naši mozkovou kapacitu, a tím pádem také může zamezit nebo zpomalit Alzheimerovu chorobu.

Foto: Profimedia.cz

Také pro kondici našeho mozku je pohyb nepostradatelný.

Článek

Alzheimerova choroba je dobře známa z vtipu o „tom zatraceném Němci, který nám doma neustále schovává věci". Toto neurodegenerativní onemocnění má za následek úbytek mozkových buněk, následné poruchy paměti, zhoršení intelektuálního výkonu. Zatímco přesné příčiny vzniku této choroby nejsou ještě do detailu objasněny, lék na ni ‒ alespoň zčásti ‒ poskytuje prostý pohyb.

Už vás někdy napadlo, že i jednoduchou fyzickou aktivitou, jako je chození na nákup, tancování nebo práce na zahradě vlastně bojujete proti alzheimerovi? Vyplývá to ze studie, kterou uveřejnil odborný časopis Journal of Alzheimer's Disease. Na 876 účastnících výzkumu bylo jednoznačně prokázáno pozitivní působení pohybu také na lidskou centrální nervovou soustavu. Dlouhodobý výzkum ukázal na vyšší kapacitu čelních, spánkových i temenních mozkových laloků při vyšší tělesné zátěži.

Tým odborníků pozoroval a zkoumal téměř devět stovek lidí v rámci studie o kardiovaskulárním zdraví, v rámci něhož probandi vyplňovali standardně také dotazník ke svým zvyklostem ohledně tělesné aktivity. U probandů s průměrným věkem 78 let byla také prováděna funkční magnetická rezonance mozku, aby bylo možné určit a analyzovat kapacitu jednotlivých mozkových struktur. Dále byl také sledován pravidelný týdenní energetický výdaj.

Výsledky mluví jasnou řečí pro pohyb jakéhokoli druhu. Na jedné straně zvyšuje mozkovou kapacitu, případně zpomaluje její ztrátu, na druhou stranu chrání před Alzheimerovou chorobou či snižuje její následky. Dle odhadů ekonomů je dokonce celosvětový boj s touto chorobou finančně náročnější než třeba se zdravotními problémy následkem kouření či cukrovky. Je tedy dobré utéci této nemoci raději dříve než později.

Reklama