Hlavní obsah

Běháte, a přesto nehubnete? Jak jít na to od lesa?

Ke zdravému životnímu stylu trocha toho pohybu zkrátka patří. Ať děláme, co děláme, přeci jen jsme vývojově stále ukotveni v živočišné říši, kde platí, že pohyb je jeden ze základních znaků života. Pohyb je prospěšný, pohyb je zdravý. Mnoho lidí jej využívá zároveň také k tomu, aby udrželi na uzdě svá kila, případně jich trochu poztráceli cestou. Někdy se ale stává, že běháte doslova jako barevní, a přesto nehubnete. Čím to může být?

Foto: Profimedia.cz

Běhat a zhubnout. Jak na to?

Článek

Základní premisa odpovědi je velmi jednoduchá: Pokud chceme ztrácet přebytečná kila, musí platit elementární nerovnice, že přijímaná energie musí být menší než energie vydávaná. Nebo naopak: Abychom shodili, musíme více energie vydávat než přijímat. Pokud vám tedy váha stále ukazuje nepěkná čísla, ačkoli opravdu běháte, chyba bude v této nerovnici. Zřejmě jste otočili její strany.

Poodhalme ale roušku tajemství každodenní reality. Řešení je snadnější, než by se mohlo zdát, pokud si uvědomíme některé zažité omyly. Co všechno může stát za vaším neúspěchem?

♦ Sportovní doplňky

Trh je v současné době zahlcen nejrůznějšími sportovními gely, tyčinkami, nápoji, bonbóny a podobně. Potřebujeme je ale určitě? Je bezpodmínečně nutné mít jich pár proklatě nízko u pasu na každém tréninku kolem vašeho bloku? Určitě jste dobře prozkoumali energetickou hodnotu všech těchto doplňků a porovnali ji s energetickým výdajem vašeho běhu? Pravda je někdy krutá, ale opravdu ne vždy je nutné zhltnout dvě tuby gelu jenom proto, že vám to někdo poradil (nebyla to reklama?).

♦ Regenerační suplementy

Doplňovat energii na trati má smysl pouze tehdy, když trénujete ve vysokých intenzitách a dostatečně dlouho (alespoň na 70 % vaší maximální tepové frekvence po dobu alespoň 45 minut) nebo alespoň dostatečně dlouho (více než 1,5 hodiny). Ale přehánět by se to nemělo ani s regeneračními suplementy. Ne vždy je nutné kopnout do sebe po tréninku proteinový šejk. Záleží na tom, jaký trénink máte za sebou, jak dlouho po tréninku vás čeká běžné jídlo anebo kdy vás čeká další trénink. Regenerační nápoje a podobně mají smysl, když trénujete ve vysoké intenzitě, další trénink vás čeká do 12 hodin od prvního (vícefázový trénink) nebo další jídlo budete mít za déle než dvě hodiny po ukončení tréninku. Takové věci ale zpravidla lidé s touhou shodit nějaké to kilo neabsolvují. Toto je většinou záležitostí na výkon zaměřených sportovců.

PŘEHLED VYDANÝCH KALORIÍ ZA 30 MINUT
chůze (4 km/h)                          105 kcal
běh (10 km/h)                           350 kcal
cyklistika (16 km/h)                   220 kcal

♦ Víkendové vyhazování si z kopýtka

Zatímco přes pracovní týden není zpravidla tak obtížné držet se nějakého schématu a naplánovaných linií, víkend bývá mnohem uvolněnější jak pracovně, časově, tak i co se dobrých předsevzetí týče. Najednou se ocitnete na návštěvě u tetičky, která zrovna napekla moc prima buchty, babička přijede na návštěvu s bábovkou nebo někdo z mladších příbuzných slaví narozeniny a je třeba ochutnat jeho dort. Úspěchy, kterých jste dosáhli přes týden, tak mohou být šmahem ztraceny a historií zapomenuty.

♦ Přeceňování techniky

Také všehoschopná moderní technika nám někdy moc nepomáhá, ba spíše naopak. Velmi často totiž zjistíte, že vaše běžecká aplikace, běžecký pás ve vaší posilovně nebo jiná technicky vyspělá pomůcka hodně přeceňuje počet spálených kalorií. Nenechte se strhnout zářivými statistikami. Pravda může být i taková, že si ten nedělní nášup prostě nezasloužíte, protože jste ve skutečnosti tréninkem spálili mnohem méně kalorií, než si myslíte. Dostali byste se tak opět do negativní bilance přijatá/vydaná energie.

Používali jste někdy běh jako prostředek k hubnutí?
No jistě, byl to základ mé sportovní kariéry.
81,1 %
Ne, nebylo to třeba.
18,9 %
Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Reklama

Související témata: