Hlavní obsah

TEST: Boty Newton Distance 5 - energie, která se neztratí

Praha

Řekli byste si, že na botách, byť by byly běžecké, už toho moc vymyslet nejde, a tudíž vás nemají už dávno čím překvapit. To jste ale patrně ještě neměli v ruce, ale hlavně na noze běžecké boty Newton, pro něž je typické, že jsou v máločem typické. Jednoznačně je poznáte za šera i poslepu. Svou konstrukcí jsou natolik výjimečné, že vlastně vytváří vlastní speciální kategorii běžeckých bot.

Foto: newtonrunning.com

Newton Distance 5: Výjimečná bota

Článek
Fotogalerie

Podobně jako u ostatních modelů této renomované značky z amerického Boulderu, i těmto běžeckým botám je potřeba dát trochu času, než si na sebe zvyknete. Ale jak praví jedno přísloví, trpělivost růže přináší. Platí to i u této běžecké obuvi.

Oproti svým předchůdcům, na Distance 5 navýšili vývojáři počet speciálních (pro Newton typických) výčnělků (tzv. P.O.P.1+) na pět, které fungují jako malé trampolínky. V dopadu a odrazu účinně pracují s energií, kterou do každého kroku vkládáte a zvyšují tak dynamiku běhu. Jeden z testerů, přední tuzemský maratonec Petr Pechek řekl, že v těchto botách měl pocit rychlosti, který u jiných bot nezažil. Potvrzuje tak teorii Newton Running, který má tento model ve své nabídce jako vlajkovou loď rychlosti.

Výše popsaná technologie akce/reakce podporuje náš původní styl běhu, bez zbytečných přegelovaných polštářů v patní části boty a soustředí se na co nejpřirozenější styl běhu. Třetí Newtonův zákon tak vstupuje do běžeckého světa: Proti každé akci vždy působí stejně velká reakce opačným směrem.

Běžci, pro něž je zkušenost s botami Newton premiérou, by měli vzít v potaz její odlišnost oproti jiným značkám. Hlavně díky výše zmíněné technologii a celkové konstituci bot. Model Distance 5 je vhodný k rychlým tempovým tréninkům, ale určitě nezkazíte nic tím, když si je obujete i na závod. Když to bude start závodu delší distance, mějte na paměti, že je potřeba nechat nohu a celý pohybový aparát si na boty postupně přivyknout. Není neobvyklé, že si běžci po prvních kilometrech stěžují na bolest v lýtkových svalech, která ovšem po lepším seznámení odezní.

PLUSY
dynamika
odolnost
lehkost
prodyšnost
reflexní prvky
MÍNUSY
pohyblivý jazyk
nevhodné do náročnějšího terénu
VÁHA
396 gramů (pár v pánské velikosti US 9)
DROP
2 mm
CENA
3900 korun

Střih těchto tempovek je určen pro sportovce s širším typem chodidla, lidé s užším chodidlem mohou mít pocit, že jim noha v botě trochu „plave." Na jejich obranu je ale potřeba říci, že boty dobře reagují na povrch a terén. Domácím prostředím je pro ně zpevněná, lesní, či asfaltová cesta. V náročnějším, nedej bože kluzkém blátivém terénu se bota stává spíše soupeřem, podélné výčnělky podrážky zvyšují riziko nečekaného skluzu. Lepší je to paradoxně v seběhu, než při výběhu do kopce.

Barevná kombinace stříbrné a zelené s červeným logem firmy je designově vyvážená. Praktickou výhodou je bezešvost srvšku, což eliminuje protržení, časté u ostatních běžeckých bot. Prodyšná síťovina patří mezi další přednosti, stejně jako inovovaný tvar plochých tkaniček. Reflexní prvky, rovnoměrně rozmístěné po celé botě, umožňují vaši dobrou viditelnost i při výbězích za šera a tmy, což se v zimních měsících skvěle hodí. Trochu horší je to s jazykem, který má tendenci při běhu putovat po nártu a tvořit tak odřeniny. Při tréninku si ho člověk čas od času posune, při závodě na to čas není.

Hvězdným ambasadorem této značky je australský triatlonista Craig Alexander, který v těchto botách získal několik medailí na světovém mistrovství Ironman Hawaii.

Reklama

Související témata: