Hlavní obsah

Zeleninové mixované polévky nikdy nezklamou

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Jsou rychlé, chutné, a zdravé. Nevyžadují dlouhé stání u plotny, jen nakrájet, vhodit do hrnce a namixovat. A sníst. Tedy naprosto ideální pro ty z vás, co to máte jako já. Pro ty, pro něž je jakýkoliv pobyt v kuchyni – nechci snad říci nutným zlem, jíme přece s láskou, ale…však víte, jak to myslím. Ideálně zkrátit na co nejkratší dobu a moci u toho dělat i jiné věci. Ne snad jít si sednout k počítači a spisovat, to smrdí připáleninou, ale aspoň mezitím vybrat či naložit myčku, pračku, trochu „přelíznout“ linku, namazat dětičkám sváču do školy, přinést dříví či zamést binec kolem kamen nebo kocouří misky. Jen nemuset proboha nic hlídat nebo míchat. Jen připravit, nastavit čas a občas číhnout… Podělím se proto s vámi o rychlovku, která se mi osvědčila nejlépe.

Foto: Profimedia.cz

Se zeleninou budete kuchyni dominovat!

Článek

Tou zeleninou může být dýně, brokolice, květák či pórek, kreativnější kuchtíci vymyslí jistě další. Nejraději mám tu krásnou oranžovou dýni Hokkaidó, která se nemusí ani loupat – jen vydlábnout vnitřek a nakrájet na větší kostky. Na dně hrnce roztavím trochu másla a na to vysypu nakrájenou dýni. Promíchám, trochu podleju a doplním vodu. Přivedu k varu, stáhnu jen tak, aby se to celé mírně vařilo, nastavím nějakých osm či deset minut - dokud mi dýně nezměkne natolik, aby šla rozmixovat. Příliš dlouhé vaření ničí vitamíny, a tak se hodí tento okamžik zachytit včas. Podle potřeby je možné přidat vodu, ale tyhle polévky mám ráda spíše hustší.

Na ochucení miluju bylinky z naší zahrádky. Už v létě si proto připravím jakousi univerzální směs, z níž si můžu vyrobit třeba i bylinkové máslo. Z jedné velké pixly tak jedeme celou zimu, v létě si natrháme čerstvou. Je v ní něco libečku, rozmarýnu, tymiánu, majoránky, oregana – zkrátka co zahrádka dá. Dýně je ale dobrá i se šalvějí. Dříve jsem do polévky dávala kostku polévkového koření, jakéhosi nějakého lepšího masoxu, ale jednoho krásného dne jsem zjistila, že kostky došly. Tak jsem jen přidala více té bylinkové směsi, s níž jsem celý obsah hrnce domixovala na vysoké otáčky. Najemno. Soli dávám jen málo a také až na konec. A rodinka se oblizovala. Už ani na cibulce ty polévky nedělám. Byly takové - po cibuli. Ale takto máme opravdu dýňovou, brokolicovou, květákovou...a kdo by se tím také krájel, že?

Podle ročních období a meridiánů, které v nich vládnou, se dýně jí nejlépe v pozdním létě – když jí je zkrátka přirozeně hodně a kdy dominují dráhy slinivky a sleziny, nicméně k chuti přijde po celý rok. Podobným způsobem lze zpracovat i květák či brokolice. Bylinky mohou být stejné - i trochu jiné, záleží na vaší chuti a opět na tom, co dům a zahrada dá. Květák snese trochu muškátu, pórek i brokolice zase mile překvapily s trochou kari. Jednou jsem měla v mrazáku nějaký zmrzlý zbytek mrkve a červené řepy, nejspíš „odpad" z nějaké šťávy. Nebylo toho moc, ale zkusila jsem to přidat právě ke květáku. Polévka získala lehce narůžovělou barvu a takovou příjemně jemnou chuť, že jsem to posléze několikrát zopakovala.

A jak dlouho taková polévka trvá? Patnáct, dvacet minut se vším všudy. Sníte ji ještě daleko rychleji, ale především pokud ji máte hustší, stačí jen kousek pečiva (někdy ani to ne) a už nepotřebujete žádné „druhé jídlo".

Á propos – hustota. Takovouto polévku není třeba ničím zahušťovat, což je rovněž skvělé. Na těchto polévkách je další výhodou i to, že nepotřebujete žádné ingredience navíc. Vystačíte s kouskem másla, směsí bylinek, a tím druhem zeleniny, který hodláte zpracovat. Žádné lítání po obchodech při shánění něčeho, co ani nevíte, co by to mohlo být.

A pro nás běžce – tato polévka je lehká a zasytí, nezatíží trávení tak, jako kdybyste si dali třeba řízek s bramborem. Pokud zpracování zeleniny přece jen trochu tíží váš zažívací systém, s vyběhnutím počkejte. Nicméně takto zpracovaná vás nebude nadnášet tak, jako kdybyste si dali kopec zeleninového salátu za studena. Tělo ji samozřejmě uvítá i po tréninku, kdy si ji rychle zpracuje a váš organismus bude mít po zátěži ještě sílu na regeneraci.

A máte-li zeleninu z osvědčených zdrojů, kde by se dalo věřit, že i nějaké ty vitamíny v ní ještě jsou (já ji beru od bedýnkářské firmy), uvařili jste si právě pořádný kotel zdraví!

Reklama