Hlavní obsah

Můžou vás tu klidně zbít! Politické třenice vrhly stín na horské závody v Kamerunu

O středoafrické zemi Kamerun s více než dvěma desítkami miliónů obyvatel nebývá naštěstí slyšet v souvislosti s nějakými krvavými událostmi a genocidami. Vlastně o ní nebývá moc slyšet nijak. Ale když už, je to převážně v souvislosti se sportem. Klasická africká kleptokracie má bohudík daleko k etnickým čistkám, válkám a rozbrojům. O politické nebo etnické stabilitě se ale také mluvit úplně nedá. A tak i na závody s více než čtyřicetiletou tradicí často dopadá stín. Tentokrát to byl stín temného politického strašáka.

Maratonský běh v KamerunuVideo: Reuters

 
Článek

Každoroční maratón Cameroon Race of Hope (Kamerunský závod naděje) se běhá už od roku 1973 na úpatí hory Mount Cameroon (Fako). Také letos se jej zúčastnilo několik stovek běžců včetně těch z Keni, Etiopie, Maroka nebo Francie. Závod patří mezi největší svátky sportu v zemi. 42 kilometrů a 195 metrů se běží ve vysokých nadmořských výškách, za vysoké vlhkosti vzduchu a v nerovném, často stoupajícím terénu. Obyvatelé oblasti již maratón adoptovali jako svou tradici a účast na něm berou jako otázku cti. Bez problémů se to ovšem letos neobešlo.

Kamerun prochází rozsáhlou politickou krizí. Anglofonní oblasti země jsou již tři měsíce zmítány protivládními protesty právníků a učitelů, kteří vstoupili do stávky kvůli údajnému protěžování příslušníků frankofonních oblastí. Vláda zareagovala nařízením pro poskytovatele telekomunikačních služeb, aby dotyčné oblasti odpojili od internetu a na pomoc povolala také vojsko. Mnoho fanoušků a účastníků běžeckých závodů tak letos raději zůstalo doma z obav před dusným politickým klimatem. Jiní se na protest rozhodli akci bojkotovat.

Situace využil i vítěz letošního závodu, který se tak v nepřítomnosti některých favorizovaných běžců dokázal z loňského šestého místa posunout na první. Ne nezajímavá byla také jeho finanční odměna. Domů si odvezl ekvivalent 16 000 amerických dolarů, tedy přes 400 000 korun. „Pojedu s penězi za rodiči. Společně pak naplánujeme, jak je vhodně investovat," řekl Elvis Fai.

Závod, který měl dříve za hlavního sponzora pivovar Guinness (a který se za velmi nejasných až podezřelých okolností již participace neúčastní) však letos čelil ostré kritice. Někteří závodníci vznášeli protesty kvůli velmi chabé organizaci. Někteří vyjadřovali svoje obavy o osobní bezpečnost. „Podle toho, co jsem tady v horách viděl, je organizace velmi špatná. Kdokoli vás může podél trati strhnout nebo dokonce zbít. Není tu vůbec žádné zabezpečení. Běžíme úplně sami," nerozpakoval se jeden z běžců svěřit se se svými pochybnostmi novinářům.

Závody jsou již tradičně vnímány také jako příležitost k oslavám, a tak se zde lidé scházejí i u dobrého jídla nebo hudby. Jediné, na čem se shodli snad všichni, je, že by závod mohl mít lepší reklamu.

Mount Cameroon, Kamerunská hora je nejvyšším bodem Kamerunu i celé oblasti Guinejského zálivu. Dodnes jde o aktivní sopku, která se naposledy probudila k erupční činnosti v roce 2012.

Reklama

Související témata: