Hlavní obsah

Vítr si pohrál s účastníky závodu. Podívejte se, jak dopadli

Paříž

Příroda si umí s člověkem občas pořádně pohrát. Někdy jsou její zásahy srovnatelné s rozmary neomezeného krutovládce nad životy a smrtí všech. Své by onehdy mohla vyprávět britská výprava na jižní pól, kdyby svůj pokus přežila. Tentokráte si běsnící živly pohrály s několika stovkami účastníků závodu ve Francii.

Přírodní živly si s účastníky závodu krutě pohrávaly

 
Článek

Foulées des deux rives 2017, běžecký závod na 14 kilometrů zastihly silné poryvy větru. Na čtyři stovky účastníků byly vystaveny nárazovému větru dosahujícímu rychlostí kolem 70 kilometrů za hodinu. Trasa vede po mostě přes řeku Élorn nacházející se na severozápadním výběžku Francie, v Bretani.

Mnoho závodníků mělo co dělat, aby se udrželi na nohou. Jejich rychlost se znatelně snižovala a na záběrech z akce to vypadá, jako by zemská přitažlivost začala pracovat o několik desítek stupňů jinak. Most se nachází ve výšce přes 30 metrů nad řekou. Dává tak větru téměř neomezené možnosti rozběhnout se bez překážek údolím toku. Samotný most je pak delší než 800 metrů a udržet se na něm jistě nebyla úplná legrace.

Pořadatelé na takové řádění živlů nebyli připraveni a bezpečnost běžců tak byla výhradně v jejich vlastních rukách, nohách a statokinetických čidlech vnitřního ucha. Naštěstí vše nakonec dobře dopadlo a ze závodu nebyla hlášena žádná nehoda či zranění.

Pro případy, kdy lze očekávat závody s přímým protivětrem, existují i specializované způsoby tréninku zahrnující běh se závažím či proti odporu třecí zátěže nebo expandéru. Jejich účinnost je ovšem omezená. V přímém protivětru o rychlostech přes 80 kilometrů v hodině je prakticky nemožné se pohybovat vpřed. Tady už působí mocné fyzikální síly, které člověk vlastními silami nepřekoná.

Reklama

Související témata:
Bretaň