Hlavní obsah

Trénink se proměnil v děsivou noční můru

Kanaďan Eli Yon chtěl jenom trochu trénovat. Ke své přípravě na ultra závod Sinister 7 Ultra si vybral rozsáhlý systém přírodních parků Kananaskis západně od Calgary. Kvůli navigační chybě ale málem došlo k tragédii. Poslední odbočku vyhodnotil Yon chybně a ve spárech drsné zimní kanadské přírody musel nepřipraven strávit více než 20 hodin. Zachránili ho jeho vlastní bratři.

Foto: Profimedia.cz

Temná zimní noc mohla být pro Kanaďana tou poslední. (ilustrační foto)

Článek

Měla to být příprava na jeho první ultramaraton o délce 161 kilometrů, který se koná v červenci. Jelikož Eli Yon přípravu rozhodně nepodceňuje, rozhodl se ve ztížených zimních podmínkách absolvovat padesátikilometrovou přípravu na nelehký závod. Na jedné z posledních křižovatek cest se ale rozhodl chybně. Následoval test přežití jako z příručky Beara Gryllse.

Yonovi zbývalo posledních pět kilometrů k dokončení zamýšleného přípravného tréninku, když se dopustil navigační chyby. Trénink si tak prodloužil minimálně o dalších deset hodin. A místo zamýšlených padesáti kilometrů měl v nohách, v době kdy byl nalezen, téměř dvojnásobek. Na to, že jej na stezkách zastihne tma, nebyl vůbec připravený, na delší pobyt pod širou oblohou ještě méně.

„Toto ráno se cítím extrémně vděčný a šťastný. Za svou rodinu, záchranáře, odolnost lidského ducha. To, co jsem prožíval, byla obživlá noční můra," svěřil se Eli Yon po úspěšné záchranné akci. Po zhruba 45 kilometrech se cítil velmi vzrušený, že urazil svou první maratonskou vzdálenost, pak se ale prudce zhoršilo počasí a všechny cesty byly zasněžené. Místo posledních pár kilometrů cestou z hor čekala na Eliho neproniknutelná tma. Oba jeho telefony se ve velké zimě rychle vybily a baterku s sebou žádnou neměl.

V sedm hodin večer nastala tma, kterou jen čas od času dokázal prosvítit měsíc. Běžec zvažoval také zastavení a vytvoření nějakého improvizovaného přístřešku z větví nebo záhrabu ve sněhu. Nakonec se ale rozhodl zůstat v pohybu a neriskovat umrznutí ve spánku. Snažil se vystopovat svoje původní otisky bot a vrátit se na správnou odbočku. To se mu však nepodařilo.

Z temnot jej nakonec vyvedly zvuky sirény, kterou se snažili Yonovi bratři a záchranáři usnadnit ztracenému orientaci. Ten poté co vylezl na větší vyvýšeninu, uviděl v dálce blikající světla, k nimž se nakonec vydal. „Následoval jsem zvuky sirén a kolem čtvrté hodiny ranní jsem našel bratra a záchranáře. Byla to noc, na kterou nikdy nezapomenu. Bylo to něco, co už nikdy neudělám. Ale když jsem prošel všemi těmito hrůzami, myslím, že i samotný závod, na nějž jsem původně trénoval, bych měl zvládnout. Ve skutečnosti mě to teď motivuje ještě více," zhodnotil situaci zachráněný nadšený sportovec. Sinister 7 Ultra poběží společně s oběma svými bratry Elim a Levonem.

Reklama

Související témata: