Hlavní obsah

Narodila se s mozkovou obrnou. Přidej, nebo chcípni, říká si česká reprezentantka v nejtvrdších závodech

Praha

Narodila se jako pohybově postižené dítě do sportovně založené rodiny. Sport se stal nejen součástí její terapie, ale i celého jejího života. Z fyzioterapie vedly cesty Terezy Janečkové k bikrosu, gymnastice, kolečkovým bruslím a nakonec k extrémním překážkovým závodům. Reprezentovala Českou republiku i na mistrovství světa ve Spartan Race a jejím mottem nejen pro závody je: „Přidej, nebo chcípni!“

Foto: facebook Spartan Race

Heslo zní: Přidej, nebo chcípni!

Článek
Fotogalerie

Tereza Janečková se na světovém šampionátu v roce 2014 v americkém Vermontu, kde Spartan Race vlastně vznikl, umístila jako pátá mezi mnoha špičkově připravenými ženami. Z mistrovství Evropy si odnesla hned druhé místo.

A ve svém úsilí nepolevuje, letos na bahenní závody připravuje další zájemce v rámci projektu Reebok Run Crew. S Terezou si tak teď můžete zatrénovat i vy. Trénink má celkem tři pilíře, na nichž s Terezou a dalšími vynikajícími trenéry (reprezentant v biatlonu, bývalý reprezentant v desetiboji apod.) budou svěřenci pracovat:

♣ Run Long: Vytrvalostní běh v aerobním pásmu. Začátečníci i pokročilí zapracují na své běžecké kondici.

♣ Run Light: Trénink se zaměří na dynamiku, rychlost a obratnost. Čeká vás méně kilometrů, ovšem ve výrazně větší intenzitě.

Run Tough: Tréninky přímo inspirované překážkovými běhy. Chybět nebude posilování, zdolávání překážek nebo běh terénem.

Tereza pro začínající i mírně pokročilé běžce doporučuje minimálně tři tréninky v týdnu. U více pokročilých se pak může trénink ještě rozšířovat. Každý trénink by měl obsahovat tři složky, které člověka posunou dál. Jedna z nich je technická, kdy se člověk učí různé odrazy, techniku běhu, správný krok a podobně. Druhá je speciální. Záleží na tom, na co a kdo trénuje, někdo v této složce běhá intervaly, někdo kombinuje běh se sílou. Začátečníci by měli využít zejména lehké intervaly, kde pokračují ve zdokonalování techniky běhu a pracují na rychlosti. Poslední složkou je všeobecná vytrvalost v podobně souvislého běhu, popřípadě fartlek. Tady je důležité se nezastavit, takže z pomalejšího tempa se pak trochu zrychlí, cílem je běžet stále souvisle.

„Často se setkávám s tím, že si někde někdo přečte, jak někdo jiný běhal, pak se snaží odběhat stejný trénink za stejný čas a častokrát ho psychicky zlomí, že toho nedosáhl. Je to to nejhorší, co může udělat. Na každého je jiné měřítko, každý dosáhne určitého cíle jinak, za jinak dlouho. Dle mého je nejdůležitější si správně vytyčit cíl a v tom být hlavně vytrvalý. Často lidé nastoupí odhodlaní a když se nedaří, zlomí je to. I já zažila tréninky, kdy to fakt nešlo, ale právě v tu chvíli si musíme říct, že když to teď nejde, i přes to jdeme dál, pak to přináší ovoce," rozkrývá svůj recept na úspěch Tereza.

Společné tréninky jsou tedy inspirací a motivací k další samostatné práci. Možná je opravdu lepší začít společně. „Sám se člověk většinou nedonutí do techniky či intervalů, většinou si zajde jen do lesa zaklusat. Při našich trénincích mají všichni motivaci se něco naučit a vyzkoušet si své možnosti, nové techniky a podobně," dodává s úsměvem Tereza.

Pokud se chcete přidat, je ten správný čas. Od května jsou pravidelné tréninky v Praze, Brně a Olomouci. Rozpis jednotlivých tréninků, lokalit a časů najdete na facebookovém profilu projektu. Navíc se jako pravidelní účastníci můžete těšit na nějakou tu běžeckou proprietu zdarma a ti nejpilnější získají místo v oficiálním týmu na závodech Sněžka-Praha.

Reklama