Hlavní obsah

Pyrenejská mašina vyběhla na Everest. Cíl v klášteře ale zůstal nedosažen

Světoznámý horský běžec, skialpinista a horolezec Kilian Jornet stanul o nedělní půlnoci po průstupu severní stěnou na vrcholu Mount Everestu (8850 metrů), na který se vydal v rámci svého projektu Summits of My Life (Vrcholy mého života). Španělský dobrodruh stanul na vrcholu nejvyšší hory světa po 26hodinové túře z kláštera Rongbuk, při cestě zpět ale zůstal kvůli žaludečním potížím v předsunutém základním táboře ve výšce 6500 metrů.

Foto: Sport.cz

Kilian Jornet se občerstvuje při výstupu na Mt. Everest.

Článek

Jornet ve svém projektu usiluje o překonání rychlostních rekordů na ikonické vrcholy planety. Doslova tak vyběhl na Matterhorn a Mont Blanc, kvapíkovým tempem vystoupil i na Denali či Aconcaguu. Své mise pojímal v minimalistickém duchu a výstupy podnikal sólo.

Everst měl už loni projekt uzavřít, jeho snahu o rychlý výstup bez kyslíku ale zastavila nepřízeň počasí.

38 hodin na nohou

Letos se rodák z Pyrenejí do Himálají vrátil. Se svou přítelkyní, švédskou skialpinistkou a trailovou běžkyní Emelií Forsbergovou nejprve absolvoval aklimatizační výstup na Čo Oju (8201 metrů, Forsbergová se otočila těsně pod vrcholem). Poté se už sám přesunul pod Everest a po další fázi aklimatizace se 20. května ve 22 hodin místního času vydal z kláštera Rongbuk (nejvýš položený klášter na světě ve výšce 5100 metrů) na 30kilometrovou túru do kempu Zombie - předsunutého základního tábora pod severní stěnou Everestu.

Odtud pokračoval směrem k vrcholu, na který vystoupil šestadvacet hodin od startu v klášteře. Dnes po poledni se - po 38 hodinách na nohou - ohlásil opět z předsunutého tábora, odkud potvrdil úspěšný výstup. „Až do výšky 7700 metrů jsem se cítil výborně, vše šlo podle plánu. Posléze jsem ale začal cítit bolest v břiše, zřejmě nějaký střevní virus. Od té chvíle jsem se pohyboval velmi pomalu a musel jsem často zastavovat. Na vrcholu jsem nicméně byl o půlnoci," uvedl Jornet na webu svého projektu.

Kvůli neustupujícím potížím se Jornet nakonec rozhodl zůstat v předsunutém táboře a do vytyčeného cíle svého fenomenálního himálajského dobrodružství prozatím nedorazil.

Reklama