Hlavní obsah

Extrémní Španěl je nejlepší. Zjistěte proč

Proč je Kilian Jornet lepší než my? V čem spočívá jeho tajemství, pečlivě střežený recept na úspěch? Jak to, že je tenhle španělský diblík tak ďábelsky rychlý, čertovsky vytrvalý a pekelně úspěšný? Takové otázky si v posledních letech kladl snad každý, kterému něco říká skialpinismus, horolezectví či horský běh. A nekladl-li, pak si je zcela určitě klade teď, kdy Jornet v minimalistickém duchu vyběhl i na Mount Everest. Víme, v čem je jiný!

Foto: Profimedia.cz

Kilian Jornet jako by mezi rekordmany patřil tak nějak samo sebou.

Článek

Kilian se v horách prakticky narodil i vyrůstal. Neustálé vystavování těla velké nadmořské výšce a sportovní zaměření od nejútlejšího věku v jeho těle spustilo adaptační procesy které už tréninkem, výživovými doplňky a podobně jen těžko někdo někdy dožene. A když máte ideální vnější podmínky a doplníte je cíleným intenzivním tréninkem, je z vás vytrvalecké monstrum jménem Jornet.

Devětadvacetiletý Kilian je drobný Španěl, kterého byste podle postavy klidně otipovali na žokeje nebo cyklistu. Zdání ale klame. Jeho 171 centimetrů vysoké tělo skrývá i přes svou poměrně malou hmotnost 58 kilogramů několikamegatunovou nálož výbušnosti, vytrvalosti a síly.

V malém těle můžete najít jen malé plíce. Tak je tomu i u Jorneta. Celková kapacita jeho plic je 5,3 litru, což je podprůměrná hodnota. Co ale jeho plíce dovedou ve spojení s jeho oběhovou a svalovou soustavou? Nejlépe to snad ilustruje jeho hodnota VO2max. Olympijští vítězové, držitelé světových rekordů, špičkoví maratónci dosahují čísel kolem 70 ml/min/kg. Španěl se vymyká ‒ má přes 90. A jeho tělo asi dobře ví, proč tomu tak je.

SUMMITS OF MY LIFE
Mont Blanc (vše nahoru a dolů)4 hodiny, 57 minut
Matterhorn2 hodiny, 52 minut
Denali11 hodin, 48 minut
Aconcagua12 hodin, 49 minut
Mount Everest (výstup, bez zajištění a kyslíku)26 hodin

Zatímco průměrný fyzicky aktivní muž jeho věku má 42 % své hmotnosti ve svalech, u Kiliana je to hned 46 %. U kostí je rozdíl ještě markantnější. Jornet má o celých 5 % více tělesné hmotnosti v kostech, než by odpovídalo průměru. Takže zatímco se o vysportovaných mužích říká, že jsou samý sval a samá šlacha, o Španělovi platí, že je samý sval a samá kost ‒ má nejenom extrémně silný motor, ale také vyztužené šasi z nejtvrdší ocele. Když se chcete prohánět po horách rychlostí a silou epicentra tropické bouře, silné kosti a klouby se více než hodí. A tělesný tuk? U Jorneta činí pouhých 9 %.

A jak vypadá Španělův trénink? Ani tady se nemůžete moc šetřit, chcete-li patřit ke světové špičce. V létě hlavně běhá, v zimě kvapí na skialpech. Tréninkem stráví minimálně 20 hodin týdně, někdy ale i 35. Za rok nastoupá vlastní silou i přes 300 000 výškových metrů. A když se zadaří, má za sebou za rok ekvivalent 35 výstupů na Mount Everest od mořského pobřeží (nulová nadmořská výška) až k vrcholku.

Reklama