Hlavní obsah

TEST: Sportovní brýle Wiley X Enzo ‒ Ferrari pro vaše oči

René KujanSport.cz

Když se řekne „Enzo“, jistě vám toto jméno bude povědomé. Po chvíli bzučení a cvakání servomotorků na vašem vnitřním harddisku v operační paměti jistě vytane asi jediné obecně známé sousloví ‒ Enzo Ferrari. Ne že by měl italský automobilový závodník a zakladatel známé značky s touto oční ochranou něco společného, ale kdyby ještě žil, možná by kvůli těmto brýlím začal i běhat...

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní brýle Wiley X Enzo

Článek
Fotogalerie

Značka Wiley X už se na našich běžeckých stránkách jednou představovala. Americká fúze stylu a vysokého bezpečnostního stupně se prezentuje certifikací přísných bezpečnostních standardů amerických autorit. A už vzhledem ke statistické skutečnosti, že běžci se pohybují venku daleko více, než je tomu v průměru u běžné populace, je třeba (nejen) v letních měsících myslet také na ochranu zraku. A že se ta ochrana nebude týkat pouze ultrafialového záření? Tím lépe!

Enzo jsou brýle typu full frame. Jejich jednotlivá skla tedy obepínají pevné obroučky ze všech stran (na rozdíl od dříve testovaných half frame Saber Advanced). Do decentní černé barvy v matné úpravě jsou zasazena středně tmavá skla smoke grey. V nabídce je ještě tentýž model doplněný čirými nebo smaragdově zelenými polarizačními skly.

Jednoduché, téměř rovné nožičky jsou tvarovány do ostřejších, hranatějších kontur. Vlisované logo výrobce je poměrně velké, ale barevně nenápadné. Ze zadních tří čtvrtin jsou nožičky oboustranně pogumované jednak pro lepší komfort nošení, jednak pro větší stabilitu na hlavě i při velmi prudkých pohybech. Nožičky spojuje s tělem brýlí mohutný plochý čep, jenž je jednostranně, odspodu šroubovaný.

Na konci stranic jsou navrtané malé dírky, do nichž zapadají koncovky přiloženého gumového pásku. Ten ještě zvýší stabilitu brýlí. Je pružný a zároveň ve velkém rozsahu délkově nastavitelný. Jeho koncovky drží ve stranicích pevně jako pověstná helvétská víra, ale zároveň jsou v čepu lehce otočné. Pokud brýle použijete i s tímto doplňkem, stanou se z vašeho obličeje opravdu neodstranitelnými.

Pevný nosník tvořený rozšířením obrouček je potažený jemnou, pohodlnou pryží. Není tvarově upravitelný, a tak se vyplatí v obchodě vše pečlivě odzkoušet.

Jak skla, tak rám brýlí má bezpečnostní certifikát, podle nějž musí odolat dopadu půlkilového špičatého tělesa z výšky minimálně 127 centimetrů. Pojďme se ale ještě chvilku zastavit u čoček. Ty kdyby měly mít za každý certifikát nebo bezpečnostní úpravu na sobě jen malou samolepku, nedalo by se přes ně vůbec koukat. Tak třeba mají (společně s rámem) balistický atest, že odolají projektilu ráže 3,8 mm o rychlosti 700-720 km/h. Takhle rychle nepoletíte při běhání ani střemhlavým pádem po kolmici ze skály. Tyhle brýle ani nerozsednete, nerozbijí se po pádu... A o tom, že v případě katastrofy, kdy snad vaše hlava do něčeho omylem narazí nebo něco do ní, nehrozí ze strany brýlí žádné sekundární poranění o ostré úlomky a podobně. A že mají Enza navíc i hydrofobní, antireflexní úpravu a jsou pojednané i proti poškrábání a zamlžování? K osmivrstvému laminu a kompatibilitě s dioptrickými skly ‒ třešnička na dortu.

PLUSY
vysoká mechanická odolnost
balistická certifikace
vysoká ochrana proti UV záření
úprava proti poškrábání, zamlžení, odleskům, ulpívání vody
možno kombinovat s dioptrickými skly
pěkný design
přídavný rámeček
přídavný pásek
pouzdro a hadřík v balení
MÍNUSY
full frame je pevný, nemusí sedět na každý obličej
HMOTNOST
31 gramů (samotné brýle)
112,5 gramů (komplet - brýle, pásek, gasket, pouzdro, hadřík)
CENA
necelé 3000 korun

Další ochranu navíc představuje takzvaný gasket, přídavný pěnový rámeček, který brýle kolem vašeho obličeje utěsní proti nepříjemnému prachu, větru nebo bočnímu světlu. Gasket najde nejlepší využití na horách, při nižších teplotách nebo všude tam, kde budete bojovat se silným větrem. Pevně sedící rámeček s trochou cviku snadno sejmete i nacvaknete zpět. Jeho přísnou funkčnost doplňují i designové prvky dotvářející po nacvaknutí stranice brýlí.

Čočky mají nejvyšší stupeň UV ochrany, můžete s nimi tudíž běhat i po horách a ledovcích. Dobře také snižují oslnění při zachování vysoké věrnosti barev. V produktové krabičce najdete kromě samotných brýlí a gasketu také praktické a pevné pouzdro a kvalitní čistící hadřík.

Při vzpomínce na podmínky běhání po Islandu mi (i s nasazenými brýlemi Enzo) začnou trochu slzet oči. Kéž bych je byl tenkrát měl! Mohl jsem si ušetřit mnohé nepříjemnosti hlavně s jemným sopečným prachem ve vzduchu a mnohdy šíleným větrem, proti němuž se často nedalo ani běžet, ani koukat.

Reklama