Hlavní obsah

TEST: Vodní filtr Sawyer Mini ‒ malý pomocník mocné síly pro běhavé dobrodruhy

René Kujan, Martin PagáčSport.cz

Nepříjemné následky veder dnes zakoušíme snad všichni. Běžci na dlouhé tratě jsou na tom ještě o něco hůře. Dlouhé, předlouhé hodiny se potácejí po trati často na přímém slunci bez možnosti ukrýt se ve stínu jabloní. Návodem na úlevu bývá řádné zakrytí exponovaných částí těla a hydratace, hydratace a zase hydratace. Když ale běžíte třeba osm deset hodin v kuse, potřebujete často až nemyslitelné množství tekutin. A pokud neběháte někde ve městě pořád dokola, musíte řešit problém ‒ kam s nimi. Jsou-li po cestě alespoň nějaké přírodní zdroje vody, řešení existuje. Lehké a elegantní.

Mini filtrační systém SawyerVideo: Martin Pagáč, Sport.cz

 
Článek

Za den spotřebuje takový běžec-turista, potažmo dobrodruh, klidně i 10 litrů vody. Kde je ale vzít? O deset kilo více v batohu na zádech, to je asi tak to poslední, co by si trail runner přál. V přírodě vůkol sice nějaká voda je, ale netroufáte si ji jen tak pozřít? Možná je tady jedno snadné řešení.

Na dekontaminaci vody se používají nejrůznější metody: převařování, chemické čistění, mechanické čištění, prozařování ultrafialovými paprsky a další. V mnoha případech by stačil velmi jemný mechanický filtr, jehož póry nepropustí nic většího než molekuly vody. Zhruba na takovém principu funguje také vodní filtr Sawyer Mini.

Vodní kontaminace
mechanická hrubé nečistoty (listí, bahno, drobné částečky...)
chemická znečištění na molekulární úrovni (hnojiva, pesticidy...)
biologická znečištění živými organismy (prvoci, bakterie, viry...)

Samotná filtrační vložka má póry o velikosti 0,1 mikrometru (jedna desetitisícina milimetru). Snadno odfiltruje jemné mechanické znečištění a naprostou většinu znečištění biologického. Výrobce zaručuje, že si filtr poradí s 99,99999 % bakterií a prvoků. S čím si naopak neporadí, jsou zástupci přechodové říše mezi živým a neživým ‒ viry. Ačkoli jsou viry původci mnoha nepěkných onemocnění, v našich zeměpisných šířkách ty nejhorší z nich běžně neřádí. Takže vyhnete-li se vodám znečištěným nějakým trusem a nebudete-li se zkoušet napájet ze sousedovic žumpy, neměla by tato skutečnost představovat problém. Riziko samozřejmě klesá také s tím, že voda bude tekoucí, nikoli stojatá.

S chemickou kontaminací nenaděláte vůbec nic. To už musíte být malý chemik minimálně třetího stupně a musíte mít k tomu nějaké to nádobíčko a dostatek času. Chemickou kontaminaci neodstraní ani filtry, ani převařování, ani ozařování... chemické kontaminaci se raději zdaleka vyhýbáme.

Úžasnou vlastností filtru Sawyer jsou jeho malé rozměry, nízká váha a velmi vysoká životnost. Dle výrobce by měl vydržet na 100 000 galonů vody, což je bratru asi tak 378 541 litrů. Náklady se tímto způsobem mohou hravě vyšplhat na 0,003 koruny za litr.

PLUSY
minimální hmotnost a rozměry
dlouhá životnost (378 541 litrů)
univerzálnost použití
odstraní 99,99999 % bakterií a prvoků
v poměru cena/výkon minimální náklady
filtr pasuje i na PET-láhve
neovlivňuje chuť vody
přiložená láhev
přiložená čistící stříkačka
MÍNUSY
neporadí si s viry
nutno chránit před mrazem
HMOTNOST
58 gramů - filtr a trubička
21 gramů - přiložená láhev
31 gramů - čistící stříkačka
CENA
1190 korun

Použití filtru je velmi univerzální a jednoduché. Možností je hned několik: Na filtr nasadíte přibalené brčko a nasáváte z přírodního zdroje napřímo. Vodu z přírodního zdroje naberete do přibalené ploché láhve a po cestě nasáváte z ní. Můžete mít dvě skládací láhve a z jedné si přefiltrovat vodu do druhé na později. Filtr lze také připojit na hadici hydratačních systémů. Závit filtru rovněž sedí na hrdlo běžné PET-láhve, což jeho univerzálnost povyšuje na další úroveň.

Pokud je zdroj mechanicky více znečištěný, vyplatí se vodu alespoň přelít přes kapesník nebo podobně. I v případě, že se vám nečistotami filtr časem ucpe, neděje se nic hrozného. Pomocí dodávané stříkačky a trochy čisté vody jej můžete v protisměru lehce propláchnout. Mikroskopické póry mohou fungovat po velmi dlouhou dobu téměř neomezeně. Jediné, čemu bychom měli zabránit, je zmrznutí filtru. Sám o sobě mu mráz nikterak nevadí, ale i miniaturní množství vody přeměněné poklesem teploty na led může v pórech nadělat velkou paseku. Voda, jak známo, nabývá zmrznutím na objemu a ledové krystalky tak póry vlastně roztrhají.

TIP: K filtru lze dokoupit další skládací láhve o objemu 0,5, 1 a 2 litry. Platypus SoftBottle jsou chuťově zcela neutrální, navíc neobsahují bisfenoly.

V jednoduchosti mini filtru je jeho síla. Nemá žádné pohyblivé součástky, takže jeho životnost je nadstandardně vysoká. Nepotřebujete žádné pumpování, žádné míchání, nepřidáváte žádné chemikálie, takže voda je chuťově neovlivněná.

S filtrem jsem absolvoval několik celodenních běžeckých výletů. Díky němu jsem značně ulehčil svým zádům, nepotřeboval jsem s sebou brát skoro žádnou vodu. Při pobíhání po březích řek jste vlastně neustále u zdroje a třeba při běhu z Drážďan do Prahy si můžete kdykoli dát jednu „točenou" Vltavu či Labe. Na filtr dost vsázím i do budoucna při svých dalších běžeckých projektech.

Připraveno ve spolupráci s pod7kilo.cz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Sawyer Mini Filter

Reklama