Hlavní obsah

Na závody v sandálech. Indiáni mají těžký život

Praha

V Mexico City se odehrál už šestý ročník akce Tarahumara Race Sunday, který má za účel poctít a podpořit členy raramurijské komunity původních obyvatel. Tarahumarové se stali populární díky bestselleru Christophera McDougalla Zrozeni k běhu. Obyvatelé Měděných kaňonů v Mexiku jsou známi svou schopností přežívat i ve velmi tvrdých životních podmínkách. To bylo znát i na jejich účasti na akci.

Indiáni běželi v tradičních sandálechVideo: Reuters

 
Článek

Tarahumarové žijí na severu státu Chihuahua, v drsném kraji plném hor, kaňonů a řek. Mnoho účastníků se tak i na této akci objevilo ve své tradiční obuvi, sandálech huaraches vyráběných dnes z vyřazených pneumatik. Závod se konal v městské zeleni lesa Chapultepec Forest a byl organizován ze strany Tarahumara Foundation, která Indiány podporuje ve věcích vzdělávání, ale i zajišťování potravin.

„Hodně se nachodím, když navštěvuju školu. Je to několik hodin přes hory a kopce. Každý den musím chodit velké vzdálenosti," řekl novinářům jeden z účastníků závodu Alejandro Carrillo, který se na něm také objevil v tradičních sandálech.

Samotní Indiáni se nazývají Raramuri, což v jejich řeči znamená „lehké nohy". Tento název jen odráží jejich mnohdy až nadpřirozené schopnosti překonávat dlouhé vzdálenosti s minimem vybavení i zásob. Raramuriové jsou přivyklí na velmi drsný život. Kromě toho, že se jejich oblast stala postupem času rejdištěm drogových kartelů, a tudíž velmi nebezpečnou zónou, dodnes nemají přístup k lékařské péči a jejich komunita je velmi izolovaná od okolního světa. I to by chtěli organizátoři závodů postupem času změnit.

Reklama

Související témata: