Hlavní obsah

Trénink v létě: Odpočiňte si!

Praha

Léto je tady a z atletického pohledu jej můžeme rozdělit na dvě části. V té první si spíše odpočineme, v té druhé potrénujeme na zbytek sezóny. Atleti mají po svém hlavním závodním období krátký čas letního přechodného období, na nějž navazuje letní část přípravy pro druhé závodní období po letních prázdninách. Protože ale máte povětšinou závody naplánované po celý rok a načasování platné pro atlety se vám tím tak trochu stírá, můžete si své plány malinko přizpůsobit. Vzhledem k náročnosti a termínům mnohých závodů se vám tak snadno může stát, že zasloužený čas na odpočinek hledáte jen velmi obtížně. Nicméně určitě byste si jej najít měli.

Foto: Profimedia.cz

Dostatečný odpočinek je nedělitelnou součástí tréninku.

Článek

Ať na vás řve hlava cokoli, tělo má jiné potřeby. Zejména pro tréninkové workoholiky je téměř nepředstavitelné, že by měli po nějakou dobu vypnout. Absence regenerace se ale nevyplácí – jestli vám to doposud procházelo a získali jste tak dojem nezranitelného borce, jehož se možné budoucí potíže netýkají, jednou to projít nemusí.

Odpočívací období v létě trvá obvykle týden či dva, což může odpovídat době vaší dovolené. Když se tedy budete v tomto čase v klidu flákat, věnovat se jiným sportům a koupání, bude vám tělo vděčné, nicméně máte-li to naopak a na své pracovní volno plánujete naopak náročnější závod nebo malé soustředění, vyberte si své (regenerační) dny raději až poté a zejména v případě závodu spojte příjemné s užitečným. Může to vypadat tak, že před sebou máte některou z horských výzev v červenci nebo Zátopkův zlatý týden koncem července a nějaký ten půl či maratonek na podzim. Pak si svůj klid vyberte klidně v půli srpna, abyste stačili (znovu)natrénovat na podzimní maratonek i potřebné objemy. Naopak dráhoví atleti, které zpravidla čeká koncem srpna ještě nějaké to ligové kolo a zbytek sezony v září na dráze, si raději takto odpočinou v první polovině července.

Co počít?

Dejme tomu, že tedy pár dní neběháte. Co ale můžete do sytosti? Regeneraci rozdělujeme na aktivní a pasivní. V rámci té pasivní se pořádně vyspěte, dejte si masáž či vířivku a beztrestně se flákejte. Trápí-li vás nějaké zranění, tělo vám poděkuje – právě nyní můžete lízat rány a dopřávat si dle potřeby, stavu a druhu potíží jak domácí regeneraci v podobě Priessnitzových zábalů a kostivalového mazání, tak návštěvu odborníka. V rámci té aktivní se pak věnujte doplňkovým lehkým sportovním aktivitám, které vám neseberou kondici, ale zapojíte při nich jiné svalstvo. Choďte po horách, provětrejte kolo, hodně plavte.

Ani v přechodném období neuděláte špatně, když se zaměříte na posilování opomíjených částí těla, pokud jste se jim dosud nevěnovali. Pomůže vám to i v případě, chodíte-li během roku cvičit například na bosu, pilates, jógu nebo třeba kruháček a v čase prázdnin by se necvičilo, nevypadnete z toho tolik. (Ale přinuťte se sami, že...). A jak víme, protahování také není nikdy dost. Jen tehdy, zůstanou-li vaše svaly elastické, zachováte si lepší zdraví i kloubní pohyblivost. Váš krok se nebude na stará kolena tolik zkracovat – jinými slovy, zachováte si také déle svoji rychlost.

Jen to nepřehnat

Pozor – letní přechodné období trvá skutečně krátce, týden či dva. Stejně tak, jako můžete mít problém se uvést do jakéhosi flákacího módu, dostat se z něj bude pravděpodobně o něco těžší. Rozsedět se u grilovaček a rozplácnout se na pláži tedy dovoleno, ale ne donekonečna. Odpočiňte si od běhání i psychicky, to je správné – ale vždy mějte v hlavě den, kdy opět začnete a najedete na další trénink. Pusťte si před zavřenýma očima film o tom, jak opět běžíte, včetně méně oblíbených forem tréninku – a jak to hravě zvládáte. A budete příjemně překvapeni, jak to zase bude lítat!

Reklama

Související témata: