Hlavní obsah

Když ostatní nadávají na vedra, vy z nich můžete profitovat

Praha

Když přijde zima nebo déšť, za chvíli všichni nadávají na špatné počasí a těší se na léto. Když přijde léto, za chvíli všichni nadávají na strašlivá vedra a spalující slunce a přejí si ochlazení. Zdá se, že počasí to s námi nemá jednoduché. Nic nám ale nebrání v tom, abychom to my měli jednoduché s počasím. Berte vedra pozitivně a využijte je ve svůj prospěch!

Foto: Profimedia.cz

Trénink za veder vám může dát komparativní výhodu.

Článek

Ano, běhat ve vedrech je trochu nekomfortní. Na druhou stranu: Znáte někoho, kdo něčeho dosáhl, aniž by opustil svoji komfortní zónu? Tréninkový efekt, jak známo, roste právě tehdy, když se cítíte nekomfortně. Takže se nevymlouvejte na počasí a pojďte do toho!

Několik vědeckých studií prokázalo, že pravidelný trénink při vyšších teplotách v hrubém rozmezí 24-30 °C a v rozsahu půl hodiny až hodinu a půl má mnohonásobné pozitivní účinky na lidský organismus. Tělo je lépe adaptováno na vedra, začíná se dříve ochlazovat pocením a tím lépe stabilizuje stálou teplotu tělesného jádra. Organismus také zareaguje zlepšením efektivity své práce při pohybu. Dále klesá frekvence srdečních stahů a tělo na druhé straně dokáže lépe využívat vzdušný kyslík. Zvětší se totiž také objem krevní plazmy, takže organismus může lépe prokrvovat pokožku kvůli ochlazování i lépe zásobovat pracující svalstvo kyslíkem.

Než se ale nerozvážně pustíte do (doufejme, že neúmyslného) plnění bobříka vyčerpání, úžehu nebo úpalu, mějte na paměti několik důležitých zásad! Za vedra nikdy neběhejte delší tratě nebo vyšší rychlostí, než na jaké jste zvyklí ve svých běžných trénincích. Trénink při vysokých teplotách není o nahánění rekordů, ale o střízlivém přístupu, kdy se nepouštíme za své limity! Dostatečně hydratujte před tréninkem, během něho i po něm. Trénink ve spalujícím žáru si dále můžete zpříjemnit třeba chladivým šátkem. Při tréninku na slunci myslete také na ochranu své pokožky: Použijte pokrývku hlavy, kvalitní sluneční brýle i opalovací krém. Na trhu jsou také speciální oděvní součástky odvádějící efektivněji přebytečné teplo.

Co v případě, že byste chtěli trénovat ve vedrech, ale zrovna je nemáte k dispozici? Lehká pomoc: Oblékněte se více. Platí stejné zásady jako při tréninku na spalujícím slunci. Jsou známy i případy, kdy sportovci například z důvodů přípravy na pouštní závody trénují na běžeckém páse v místnosti se zvýšenou teplotou nebo přímo v sauně. To už je ale pro opravdu velmi zkušené experty.

Trénujete i za velkých veder?
Ano, bez ohledu na počasí.
73,7 %
Spíše výjimečně.
14,8 %
Ne, považuji to za nebezpečné.
11,5 %
Celkem hlasovalo 209 čtenářů.

Reklama