Hlavní obsah

Špinavý běžec aneb Musí to do pračky!

Kdo by měl rád špinavé prádlo, že? A když si ještě uvědomíme, že mnoho z těch téměř kouzelných funkčních oděvních součástek začne téměř ihned po obléknutí a vyběhnutí zapáchat, máme zde další problém: Jak to vlastně prát? Asi nikdo si neplní své dětské sny u pračky s hromadami špinavého prádla, přesto se jím musí občas zabývat každý. Přinášíme pár základních rad, které vám ušetří rozčarování.

Foto: Profimedia.cz

Tohle bude chtít vyprat. (účastnice překážkového běhu)

Článek

Jako první a nejdůležitější věc platí etiketa výrobce. Takový ten bílý odolný lísteček, který je pevně přišit přesně na těch místech, kde vás může při běhu nejvíce lechtat a škrábat. Než jej definitivně ustřihnete a zahodíte, zlehka si jej prohlédněte, zda tam nenajdete nějaké zajímavé varování od výrobce.

♠ Na teplotě záleží. Obvykle je udávaná teplota praní 30 °C. Hodně z nás ale dává teplotu větší, „aby špína lépe lezla dolů". To je vcelku logická úvaha. Snad si drobné zvýšení na 40 °C můžeme dovolit (kdo ví, jak přesně vlastně funguje ten termostat v pračce, že?), přes tuto hodnotu bychom ale jít už neměli. Čtyřicítku musí všechno vybavení vydržet. Vybavení hodné vašich maratonských výkonů to zkrátka dá, jestli nedá, není vás hodno a nepatří do pračky, ale do koše. (Ten článek o tom, že maratonci mají v cíli po doběhu tělesnou teplotu třeba i nad 40 °C jste taky četli, ne?)

♠ Sportovní věci perte určitě separátně. Jednak na ně jistě použijete jiný prostředek než na své montérky (alespoň doufám), jednak se vaše běžecké triko nepoškodí třeba o zip vašich oblíbených džínsů. Pokud se i mezi vašimi běžeckými svršky najdou nějaké choulostivější kousky, perte je ve speciální síťce (k dostání v domácích potřebách/drogeriích).

♠ Používejte vhodný prací prostředek. Nejlepší jsou gely nebo prací roztoky. Prášek se hůře rozpouští a u sportovního oblečení jde o to vyprat a dostat všechnu chemii zase ven. Na výběru prostředku si také dejte záležet, máte-li něco s funkční membránou nebo třeba i peřím! Kromě vhodného prostředku použijte vždy také správné množství. Méně je někdy více. Pokud se větší množství prostředku nepodaří pračce nakonec řádně vymáchat, můžete později při svých výkonech přijít také k nějaké nepěkné kožní reakci.

♠ Jak už bylo řečeno, použité prostředky je nutné pokud možno z oděvu nakonec zcela dostat. Řádné máchání je alfou a omegou. Mnoho moderních praček dnes umožňuje nastavit program s jedním extra máchacím cyklem navíc. Neváhejte jej použít.

♠ A nakonec rada, kterou dávají do příbalových letáků snad všichni výrobci: Nepoužívejte aviváž! Ta je vhodná na přírodní vlákna a určitě vám krásně provoní třeba ložní prádlo, ale ve funkčním prádle napáchá více škody než užitku. Navíc i její deodorační účinek je v případě sportovního šatstva dosti sporný.

Reklama

Související témata:
Aviváž