Hlavní obsah

Nespokojenci dostávají horší práci. Půjde to rozběhat?

Dlouhodobá studie University College London prokázala přímý vztah mezi životní spokojeností člověka a jeho pozdějším pracovním uplatněním. Data stručně řečeno ukazují, že spokojenější lidé si později v zaměstnání vydělávají více. Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří běhají, protože běh přináší radost a spokojenost do života? Určitě ano, přesvědčte se sami!

Foto: Profimedia.cz

Spokojenější lidé dostávají lepší práci. Běžci bývají spokojenější. Co z toho vyplývá?

Článek

Vědci z londýnské univerzity dlouhodobě sledovali více než 10 000 respondentů. Mezi nimi bylo provedeno množství nejrůznějších dotazování majících za úkol zjistit úroveň jejich aktuální spokojenosti. Kdo už například ve svých 16 letech uváděl, že je obzvláště nespokojený a nešťastný, ten později kolem svých 29 let věku vydělávat zhruba o třetinu méně, než byl průměr.

Kdo naopak uváděl nadprůměrnou spokojenost, dosahoval výdělků o deset procent vyšších, než tomu tak bylo u průměru. Vedoucí dlouhodobé studie také uváděli, že spokojené osoby měly mnohem vyšší pravděpodobnost dosažení vysokoškolského diplomu, více se snažily o to získat dobrou práci a okolí je mnohem častěji vnímalo jako otevřené, optimistické a přátelské.

Kéž bychom měli k dispozici nějaký levný a univerzální prostředek k dosahování optimističtějšího a spokojenějšího pohledu na svět pro všechny! No, počkejte, vždyť my ho vlastně máme! Jak prokazují jiné rozsáhlé a mnohokrát opakované studie, pravidelný běh je něčeho takového schopen. Takže je pouze na vás, jestli se večer zase posadíte do gauče k nějakým bulvárním zprávám z domova i ze světa a spravedlivě se rozlítíte, nebo raději navléknete maratonky a vyběhnete ven.

Reklama