Hlavní obsah

Extrémní sportovec se vzdal svého zraku, aby pomohl

Známý německý extrémní sportovec Emin da Silva se pustil do další výzvy. Aby pomohl sdružení starajícímu se o slepé a zrakově postižené lidi, rozhodl se letošní půlmaraton v rámci Bremen-Marathon absolvovat naslepo. Ani tento jeho počin se neobešel bez zájmu médií, ale i potíží.

Foto: Profimedia.cz

Běžet naslepo městský závod není vůbec jednoduché. (ilustrační foto)

Článek

Da Silva celý závod o délce 21,1 kilometru absolvoval se zavázanýma očima, respektive s nasazenými látkovými zaslepujícími brýlemi. Na cestu se však nevydal tak úplně sám. Doprovod mu – stejně jako je tomu u opravdu zrakově postižených sportovců – dělala takzvaná vodička, s níž je sportovec spojený tenkou šňůrkou a v případě potřeby mohou kontakt a vedení zintenzivnit držením se za ruce.

Že je tento způsob překonávání vzdáleností obtížnější než ten běžný, o tom není pochyb. Dvojice ovšem i přes všechny komplikace dokázala cílovou pásku protrhnout ještě v čase pod dvě hodiny. Na trase se jí podařilo vícekrát úspěšně zabránit ošklivému pádu. „Musím složit obrovský kompliment vodičce. Bez ní bych celý závod nedokázal v pořádku absolvovat. Jen s velkým vypětím se mi podařilo třikrát odvrátit nevyhnutelný pád. Došlo také k několika kolizím s ostatními běžci, jednou se mi do cesty postavil chodník. Ale díky vodičce se nakonec vše v dobré obrátilo," řekl běžec novinářům z Weser Report.

Touto akcí se da Silva snažil upozornit na problémy lidí se zrakovým postižením a zároveň pro ně vybrat určitou finanční pomoc. To se mu také podařilo a celkem 700 eur (necelých 20 000 korun) bylo předáno sdružení Bremer Blinden- und Sehbehindertenverein.

Dokázali byste podobný závod absolvovat naslepo?
Ano.
2,7 %
Ne.
88,6 %
Nevím.
8,7 %
Celkem hlasovalo 184 čtenářů.

Reklama

Související témata: