Hlavní obsah

Když je to na prd aneb Bojujeme s plynatostí

Šířit okolo sebe výbušnou atmosféru není nic moc příjemného, ani když běžíte sami někde uprostřed lesa, natož pak na závodech nebo společném výběhu s kolegy. Na tom se asi shodneme všichni. Příčin nadměrného nadýmání může být celá řada. Těm nejčastějším z nich lze vcelku jednoduše zabránit. Poradíme vám, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Plynatost může běžecký trénink značně znepříjemňovat.

Článek

Příčinou nadměrné plynatosti bývá i tak nenápadný protivník, jakým je obyčejné mléko. Taky jste ještě před pár lety přiběhli z tréninku, z lednice vylovili krásně vychlazenou litrovou lahev mléka a celou ji bez problémů vypili v podstatě na jeden zátah? S postupujícími léty už to tak jednoduše nepůjde a možná právě tahle bílá tekutina je příčinou vašich problémů. Lidské tělo totiž s věkem ztrácí schopnost tvořit enzymy potřebné ke správnému trávení mléka. Příroda zkrátka tak nějak nepočítala s tím, že bychom je po prvotním období kojení ještě měli potřebovat. Zkuste omezit mléko, je velká pravděpodobnost, že to pomůže.

Kromě mléka je dalším nenápadným zabijákem vašeho vyššího sociálního postavení a všeobecného respektu rafinovaný cukr. Pravdou je, že bakterie v našich střevech cukr milují. Jde o hodné bakterie, bez nichž by naše existence byla vážně ohrožena. Jistou nepříjemnou věcí ovšem je, že tyto mikroorganismy cukry zpracují a jednou z jejich odpadních látek bude plyn. Méně cukru rovná se méně plynu, platí velmi elementární rovnice.

Málokdo si je vědom faktu, že na podobném principu probíhá i zpracování, respektive vylučování umělých sladidel typu sorbitolu a xylitolu. Příčinou vašeho trápení by tak klidně mohly být třeba žvýkačky, dietní nealkoholické nápoje a další uměle doslazované poživatiny.

O tom, že ne všechny druhy zeleniny korespondují s naší společenskou snesitelností, ví asi každý. Pokud bude vaše strava založena na fazolích, hrachu, květáku, brokolici nebo růžičkové kapustě, jistě nebudete ve své běžecké skupině patřit mezi nejoblíbenější.

Gastroenterologové se dále domnívají, že příčinou meteorismu může být dokonce i mluvení s plnou pusou či nadměrné žvýkání žvýkaček. V takovém případě se podle nich dostává vzduch do žaludku, odkud nemá jinou možnost než uniknout jedním ze dvou zjevných směrů.

Američtí gastroenterologové považují ještě za zcela běžné a normální, kdy v průměru 10-20krát denně dojde k – lidově řečeno – „párání kalhot". Pokud byste byli výrazně mimo tento průměr, doporučují zkusit dle návrhů výše upravit stravu. Kdyby ani to nepomáhalo, je na čase vyhledat odborného lékaře.

Trpíte při běhu podobnými problémy?
Ano.
74,4 %
Ne.
10,6 %
Jsem tak nějak na hranici.
15 %
Celkem hlasovalo 843 čtenářů.

Reklama