Hlavní obsah

Něžná síla: Ženy předčí muže, jsou vytrvalejší

Už před mnoha lety si někdo poprvé všimnul, že na krátkých závodech strčí muži své něžnější protějšky hravě do kapsy. Jak ale dojde na extrémně dlouhé vytrvalostní závody, rozdíly se do značné míry stírají nebo se mohou karty i zcela obrátit. Na extrémních ultramaratonech se občas stává, že v absolutním pořadí vítězí ženy. Jak je to možné?

Foto: Profimedia.cz

Ženy možná nejsou tak rychlé, ale jsou vytrvalejší.

Článek

Nejnovější vědecké poznatky naznačují, že ženy by mohly být ve skutečnosti na extrémní dlouhotrvající zátěž od přírody vybaveny lépe než muži. Mají snad lepší aerobní kapacitu, působí na jejich kosti menší páky díky menšímu vzrůstu? Mají od přírody vyšší práh bolesti? O všech těchto aspektech lze s úspěchem diskutovat. Nyní je ale vědecky prokázán jeden fakt: Ženy mají výrazně vyšší svalovou vytrvalost než muži.

V průměru ženy disponují menším množstvím síly i menší rychlostí. Když ale dojde na kinetickou zátěž, ukazuje se, že jsou vytrvalejší. Dokládá to nejnovější studie publikovaná v magazínu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. Skupiny mužů a žen měly relativně jednoduchý úkol ‒ 200krát opakovat propínání nohou proti odporu co nejrychleji. Měřena byla rychlost, síla a kroutivý moment (rotační síly) jejich pohybů a také elektrická aktivita ve svalech.

Výsledky jednoznačně ukazují, že muži jsou na počátku rychlejší a silnější, jejich vyčerpání ale přichází ve větší míře a rychleji než u žen. Už z předchozích studií bylo známo, že ženy jsou odolnější vůči únavě, pokud jde o statická cvičení, při nichž nedochází k pohybům v kloubech. Nyní chtěli zjistit, zda totéž platí i pro dynamické pohyby, pohybová schémata všedního dne. A výsledky mluvily jednoznačnou řečí: Ženy v tomto ohledu muže značně převyšují.

Praktický příklad? Jiná studie se zabývala téměř dvěma milióny výsledných časů maratonců a maratonkyň ze 131 závodu. Ženy sice v průměru měly o 20 minut pomalejší průměrný čas dokončení, ale zároveň o 18,61 % lépe dokázaly udržet své konstantní tempo. Jinými slovy: Muž vyběhne rychleji, ale rychleji se unaví a jeho tempo s postupujícím časem klesá. Žena sice vybíhá pomaleji, ale své tempo udrží až do cíle, resp. její tempo klesá výrazně pomaleji než u muže. Tak, a teď přemýšlejte, o koho jde, když se někde píše o „slabším pohlaví".

Reklama