Hlavní obsah

Více kovu do našich běžeckých životů! aneb Železo v jídelníčku běžce

Železo je chemický prvek pro běžce a jejich výkonnost poměrně zásadní. Více bychom se o něj měli zajímat i z toho důvodu, že jeho nedostatek je častým problémem, na který se navíc ne vždy přijde. Proč tento v přírodě tak hojně zastoupený kov běžci zhusta postrádají? A jak jej správně doplnit?

Foto: Profimedia.cz

Zdroje železa jsou dostupné, jen si na ně musíme vzpomenout.

Článek

Na železu je založen celý systém transportu kyslíku a okysličování. Ačkoli Ferrum je v našem těle zastoupeno jen několika málo gramy, naše krev je červená právě díky železu. A železo v červených krvinkách se stará o přenos a využití kyslíku, což je pro sport, zvláště pak pro ten vytrvalostní, hodně zásadní. Přitom nedostatek železa může trápit až čtvrtinu běžkyň a běžců, přičemž důvod statisticky většího zastoupení právě běžkyň je patrně zřejmý. Globálně je pak nedostatek železa jedním z nejrozšířenějších nutričních problémů na světě.

Nejlepším způsobem, jak do sebe dostat dostatek životodárného kovu v běžné stravě, je ve vhodném množství konzumovat červené maso, případně tmavé drůbeží, vnitřnosti (jako játra, srdce), listovou zeleninu, sušené ovoce, ořechy, semínka, luštěniny, houby, ale třeba i jahody. Specifické potravinové doplňky jsou vhodné či nutné jen v malé části případů. Některé z nich mohou u určitých jedinců za určitých okolností vyvolávat naopak zrychlené ztráty železa a problém tak ještě prohloubit.

Co můžeme dělat lépe, abychom se takovým problémům vyhnuli? Existuje několik elementárních a účinných rad:
• Minimálně jednou až dvakrát týdně je dobré sníst 10 dkg libového červeného masa (případně krůta, husa, játra, srdce).
• Dbejte na dostatečný přísun hlavně přírodního vitamínu C, který pomáhá vstřebávání železa.
• Při jídle nepijte ani černý čaj, ani kávu. Ty totiž částečně brání absorpci železa. Dopřát si tyto nápoje můžete minimálně hodinu před jídlem a hodinu po něm. K jídlu je mnohem vhodnější bylinný čaj nebo třeba pomerančový džus.

Běžce na dlouhé tratě, zvláště pak ty, kteří běhají hlavně po silnicích trápí kromě samotného nedostatku železa v potravě ještě problém rozpadu červených krvinek, takzvaná hemolýza. Při dopadech nohou na tvrdý podklad dochází k mechanickému poškozování červených krvinek, které se v podstatě rozdrtí a rozpadnou. Rekreační běžce, pokud nejsou vyloženě běhající „pořízkové" s převažujícími běhy po silnici, ale nic takového příliš trápit nemusí. Pokud jste ale výrazně bledí a cítíte se neustále unavení, zbystřete, nedostatek železa by mohl být tím důvodem.

Reklama