Hlavní obsah

Američanka dokázala porazit i muže. V ženách si odnesla světový rekord

Praha

Camille Herronová je ve Spojených státech známá jako vynikající běžkyně ultra. Třikrát se kvalifikovala na olympiádu, na svém kontě má třeba i zápis v knize rekordů a pracuje na tom, aby se stala první ženou světa, která zvítězila v nějakém maratónu ve všech 50 státech USA. Teď se jí ale podařil opravdu bravurní kousek. Na stomílovém závodě dokázala porazit všechny. Nejen své soupeřky, ale také všechny muže. Ten nejlepší se jí přiblížil jen na dvacet minut. Herronová zdrtila úplně všechny a ženský rekord na 100 mil v terénu vylepšila o více než hodinu!

Foto: Profimedia.cz

Camille Herronová vítězí v červnu 2017 na Comrades Marathon.

Článek

Camille Herronová předvedla letos už nejeden mistrovský kousek. Prestižní ultra Comrades Marathon v Jihoafrické republice zaběhla ve vítězném čase a zároveň se tak stala první Američankou, které se na akci podařilo vyhrát za posledních 20 let.

Pětatřicetiletá Američanka tentokrát dominovala na stomílovce Tunnel Hill 100, terénním ultramaratónu vedoucím z velké části po cestách se štěrkem z vápence. Herronová proběhla cílem jako první v čase 12:42:39, přičemž se jí podařilo setřást Mika Bialicka, prvního muže a nadělit mu přes 20 minut. Třetí v pořadí proběhl cílovou čárou s téměř dvouhodinovým zpožděním. Výkon Herronové je světovým rekordem zcela po zásluze. Když se ponoříte do řeči čísel, zjistíte, že tato žena dokázala více než půl dne běžet průměrnou rychlostí 4 minuty 44 vteřin na kilometr.

Předchozí ženský rekord na 100 mil byl v držení Giny Slabyové. Ta zěbehla čas 13:45:49 hodin před necelým rokem. Herronová z něj ukrojila více než hodinu. První polovinu dokázala zdolat za 6:07:53, tedy rychlostí 4:34 min/km. „Díky, že jste mi věřili. Díky všem, kteří můj výkon umožnili," napsala stručně Herronová na svůj profil na sociálních sítích krátce po doběhu.

Reklama

Související témata: