Hlavní obsah

Seznamte se s otužováním! (1.)

Praha

Knihovnice Ludmila je nenápadný, ale o to silnější fenomén. Kromě toho, že je skvělá běžkyně, co se i na 24hodinovce dostane na stupně vítězů, zaujme také svou další velkou vlohou – nezamrznout v ledové vodě. Je zkrátka otužilá. Ve čtyřstupňové Vltavě se vydrží ráchat přes půl hodiny a do jejích ledových vln se nořila i s Janem Saudkem nebo Zuzanou Kronerovou. Když jde Ludmila „na Bráník“, nemíří do hospody na jedno, ale do otužileckého klubu na břehu řeky. A vůbec bychom se nedivili, kdybychom potkali nějakého ledního medvěda, který by tvrdil, že ho Ludmila naučila plavat. Naše redakce ji zkrátka vyhodnotila jako vůbec nejlepšího kandidáta, který by mohl a měl učit ostatní běžce, jak na to. Ludmilo, udatná ledová ženo, máš slovo. Otužovací seriál právě začíná!

Foto: Profimedia.cz

Na otužování je hlavně důležité, aby vám nepřimrzlo obočí k nějaké kře.

Článek

Co to je?

Otužování je proces, při kterém se tělo stává odolnějším vůči teplotním výkyvům. Je to způsob jak nafouknout bublinu své komfortní zóny! Při systematickém, vytrvalém zvyšování odolnosti vůči chladu či teplu se posouvají hranice, ve kterých se běžec cítí komfortně. Díky této skutečnosti není žádné počasí překážkou, abyste si užili svou každodenní porci běhu.

Zimní plavání skrývá pro běžce spoustu netušených výhod. Plavání pomáhá kompenzovat velkou zátěž kloubů, posiluje střed těla, zvyšuje odolnost proti povětrnostním podmínkám, vyplavuje endorfiny, mírní bolest, a to jsem vyjmenovala jen prvních pět výhod, které mě napadly. To si tak člověk uvědomuje sám při praxi, co všechno získává a je toho nepočitatelně. Podobně jako u běhu je nejprve potřeba investovat svou pozornost a čas, aby se tato aktivita stala přirozenou.

Jak správně začínat?

Nadšení nezná únavu. V případě otužování je potřeba počáteční nadšení trochu mírnit. Při nevhodném začátku se může stát, že se nachladíte, ale mnohem horší je, že ztratíte důvěru v zázračnou sílu otužování.

Takže jak nezačínat? Doporučuji nejít naboso sněhem k řece s předsevzetím, že si zaplavete půl hodiny. A jak tedy začít? Nejprve zjistěte, kde jsou hranice vaší teplotní komfortní zóny a ty začněte posouvat následným postupem. Namočte doma hadřík do studené vody a omyjte se s ním. Jde to? Výborně! Osprchujte se studenou vodou. Nejde to? Pak se osprchujte chladnou nebo o něco méně teplou než jste zvyklí, a postupně snižujte teplotu. Ve chvíli, kdy už vám zevšední nejstudenější sprcha, kterou vaše vodovody a kanalizace dokážou zprostředkovat, je načase jít ven.

Kvalitní studená sprcha má kolem 10 °C a při sprchování odchází teplota z těla výrazně pomaleji, než když se do vody ponoříte. Takže poprvé jděte ven do vody, která má více než 12 °C. Začnete-li chodit do otevřené vody na podzim, pak je dobré chodit alespoň 2x v týdnu. Tím si tělo postupně zvyká na novou situaci a tím se posouvají hranice, ve kterých je vaše zdraví v bezpečí.

Experimentování s přeskakováním doporučených kroků se meze nekladou. Pokud člověk opravdu cítí, že do vody vstoupit chce, jen ať si to zkusí. V doprovodu zkušeného otužilce. Tělo už mu napoví, kdy má dost. A pravdou je, že někteří jedinci jsou rychleji adaptovatelní a mohou začít třeba v lednu.

Kde se otužovat?

Zkušené otužilce pro váš první vstup do vody můžete potkat například v otužileckých klubech. V Praze je asi nejznámější I. PKO Praha, sídlící na Praze 4 v Braníku. Na jejich stránkách najdete kontakt a můžete se s nimi účastnit pravidelných tréninků, na kterých se kromě plavání často i běhá. Nemusíte přitom zůstat u tréninků, je možné jezdit i na závody. Členové klubu jezdí od podzimu do jara společně na závody v zimním plavání. Téměř každou sobotu se někde plave. Pochopitelně stejně jako u běhů nejde o výkon, ale o přežití. Každá z akcí zimního plavání mé své kouzlo a atmosféru.

Možnost otužování poskytuje také Plavecký stadion Podolí (PSP) na Praze 4, celoročně je tam jeden nevyhřívaný 50metrový bazén. Na rozdíl od vyhřívaného je v něm obvykle více volného místa a plavci se tam na sebe usmívají, někdy i pár slov prohodí. Nechci se dotknout těch dvou vyhřívaných bazénů na plaveckém stadionu, ale kdo z nich to má? V těch se na sebe lidé tváří jako v MHD a neochotně se sobě vyhýbají, aby do sebe nenaráželi. Změnit tohle prostředí, už to samo o sobě by mohlo být důvodem proč začít s otužováním.

Co říci závěrem?

Jestli něco stojí za to zkusit a věnovat tomu pozornost, je to otužování. Na mou duši, na psí uši, na kočičí srst! Vhodný doplněk každého sportovce. Těšte se na další články, ve kterých se blíže zaměříme na otužování ve světě ultra běhu a popíšu vám vlastní zkušenosti s rekonvalescencí po zraněních způsobených právě při běhu.

Otužujete se?
Ano.
61,7 %
Ještě ne, ale chystám se.
26,6 %
Ne a nehodlám s tím začínat.
11,7 %
Celkem hlasovalo 402 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články