Hlavní obsah

RECENZE: Film Den patriotů / Patriots Day ‒ útok na Boston Marathon v roce 2013

René KujanSport.cz

Název tohoto filmu je v našich končinách trochu zavádějící. Jeden by čekal další národní hrdostí překypující snímek typicky hollywoodského typu, hrdinský epos s více či méně očividným poselstvím „Amerika je nejlepší“. Tento film je ale věnován tragickým událostem z roku 2013, kdy se dva přistěhovalečtí bratři rozhodli zaútočit výbušninami na nejstarší závod svého druhu na světě ‒ maratón v Bostonu. Je inspirovaný skutečnými událostmi a fikce je tam poskrovnu. Nebylo jí totiž moc třeba. A dobarvovat americký patriotismus nejspíš také ne.

Foto: Profimedia.cz

Tommy (Mark Wahlberg) jde na věc a brzy bude někdo litovat, že se vůbec narodil.

Článek

Podle názvu určitě nepoznáte, že se jedná o „běžecký" film. Jméno je odvozeno od amerického svátku Patriots Day, který spadá na třetí dubnový pondělek a který připomíná první opravdovou bitvu války za nezávislost. V ten samý den se koná i bostonský maratón. A právě tento závod se před čtyřmi lety dostal do hledáčku islámských teroristů, dvou frustrovaných bratrů.

Příběh Dne patriotů se odvíjí po ose jiného nosného příběhu ‒ příběhu rebelského policejního seržanta Tommyho, který to má v práci (jak jinak) nahnuté. Tommy se snaží získat důvěru svých nadřízených zpět, v rámci čehož taky vyfasuje žlutou reflexní vestu a uvolí se stát na cílové čáře závodu a dohlížet na hladký průběh. Paralelně se seznamujeme s oběma bratry a ženou a dítětem staršího z nich. Tlakové hrnce se začínají plnit hřebíky... Do děje se prolíná pár dalších příběhů účastníků či pouhých diváků sportovního spektáklu. Hodiny do startu se zkracují a paralelní příběhy se zahušťují a koncentrují do jediného bodu ‒ epicentra výbuchu. Náhodný manželský pár, žena udatného policisty, otec s malým dítětem v kočárku, dosluhující policista ze sousedního okresku, muž ostrahy MIT, bohatý mladý Číňan... Všichni jsou zapleteni do jedné špinavé hry pokřivených ideálů. A osamělý policista postává nad zahalenou mrtvolkou malého dítěte.

Bomby vybuchují krátce po sobě a zanechávají po sobě v cílovém koridoru kaluže krve. Přichází chvíle hrdinného Tommyho v podání Marka Wahlberga (možná pamatujete z dalšího výborného filmu podle skutečné události Lone Survivor/Na život a na smrt - 2013), jehož příběh tvoří opěrnou kostru dalších příběhů a jehož příběh je jako jediný fiktivní, všechny ostatní hlavní postavy odpovídají realitě. Rozjíždí se obrovská mašinérie vyšetřování, pátrání, prohledávání veškerých dostupných obrazových záznamů. Až tady někde vám dochází, kolik práce a bezesných hodin stálo vypátrání pachatelů. Kamera skáče mezi dvěma bratry a vyšetřovací centrálou FBI a dalších bezpečnostních složek. Smyčka se zatahuje, bratři prchají, vraždí, loupí, policisté zasahují. V nastalém chaosu střílí i do vlastních řad, ale nakonec lokalizují to správné vozidlo. Starší z bratrů umírá, mladší prchá a je zadržen o pár dní později.

Také další paralelní příběhy spějí ke katarzi. Amerika se sbírá ze šoku a vstává ještě silnější než předtím. Vlastenecký patos na vás stříká z každého stříbrného zrna pomyslného filmového plátna. Ale jo, říkáte si, vždyť je to vlastně celé pravda. V uších vám ještě doznívá hromový hlas hvězdy místního baseballového týmu Davida Ortize: „This is our f*cking city. And nobody's going to dictate our freedom. Stay strong!" Ten samý hromotluk si ve filmu zahrál sám sebe ve stejné situaci.

Za mě dobrý! Film není přímo o běhání jako takovém, nicméně útok na praotce všech městských maratónů už teď tvoří významnou kapitolu dějin běhu. Oceňuji poměrně věrně zachycené skutečné události, mnoho z nich na autentických místech, mnohdy i s autentickými protagonisty. Myslím, že hodnocení 73 % na Československé filmové databázi a 7,4/10 na IMDb je zcela zasloužených.

Za možnost shlédnout snímek děkuji HBO.

Reklama