Hlavní obsah

Nevítané ozdoby na nohách (1.) Plísňová onemocnění nehtů

Běhám, běháš, běháme. Každý, kdo si běh zamiloval, si dnes bez problémů najde dostatek informací o technice běhu, správném obutí, dýchání, oblečení nebo suplementaci. Ale jsou věci, o kterých se tolik nepíše.

Foto: Profimedia.cz

Chcete snad mít kus lesa i v botách? (ilustrační foto)

Článek

Naše nožky totiž mohou navštívit nezvaní hosté. Teplé a vlhké prostředí, které si vytváříme v botkách prakticky při každém tréninku či závodě, se líbí kvasinkám (Candida albicans) a plísním (microsporum a trychophyton). Tyto nižší houby sice s námi běžně žijí, ale dojde-li k jejich přemnožení, nastává problém. Tzv. onychomykóza není jen kosmetický problém, ale onemocnění, které postihuje nehty a nehtová lůžka. Výtrusy hub do nehtu proniknou pod jeho volným okrajem. Houby narušují strukturu nehtu a živí se keratinem, který tvoří nehtovou tkáň. Napadené nehty mění svůj tvar a hrají všemi barvami od bílé, přes žlutou a zelenou až po černou. „Nehet je ztluštělý, postupem času pak křehký a lámavý", popisuje MUDr. Michal Sičák z pražské Derma Medical Clinic.

„Plíseň na nohou pak na sebe upozorní zarudlými, oteklými a velmi svědícími místy mezi čtvrtým a pátým prstem u nohou. Nohy jsou vlhké, zapáchají, na kůži se tvoří prasklinky. A sportovní aktivita, která doposud působila jen radost, najednou začíná nepříjemně bolet".

Pryč s nimi!

Zbavit se takové plísně bývá zdlouhavé – plíseň bývá obtížně přístupná a ráda se vrací. Příznaky odeznívají velmi pomalu, třeba rok i déle, poněvadž nový nehet musí zcela nahradit starý, infikovaný. Kožní a nehtové mykózy jsou nakažlivá onemocnění a přenášejí se nejen kontaktem s infikovanými osobami, ale i dotykem s infikovanými předměty. Neléčené onemocnění napadá další nehty, v horším případě i celý organismus a jeho vnitřní orgány. Nicméně to nemusí být během na dlouhou trať. Existují i řešení rychlá a účinná, zvláště tehdy, pokud léčbu tohoto nejčastějšího onemocnění nebudete podceňovat, ani ji dlouho odkládat.

Jak se jí zbavit?

Antimykotická léčba je nejčastěji lokální, v případě vážného celkového onemocnění pak celková. Řadu přípravků lze zakoupit v lékárně, samozřejmě po konzultaci s lékařem. Jedním z nich je Chytrá houba (Pythium oligandrum) a přípravky z ní. Houba proniká do nehtu přímo po vláknech houbových vetřelců, které si hostíte, a živí se jimi. Je naprosto bezpečná - nenapadá lidský organismus a jakmile v nehtu nemá co jíst, jednoduše odroste spolu s nehtem. Tuto houbu můžete mít v rozpustných tabletách (z roztoku si jednoduše uděláte zábal na noc a zbytkem otřete boty), nebo třeba i v laku na nehty.

S laserem na houby

Odborníci zjistili, že plísně jsou citlivé na teplo. Základem ošetření je nahřátí nehtového lůžka a narušení růstu plísní. „Nehtové plísně úspěšně léčíme pomocí moderních technologií - laserem CoolBreeze. Tato laserová léčba dosahuje úspěšnosti až 90 %, přičemž obvykle stačí 1 až 2 ošetření, abyste se zbavili nehtové plísně," představuje MUDr. Sičák revoluční patentovanou metodu: „Během ošetření je nehet a nehtové lůžko ozářeno laserem vlnové délky 1320 nm. Ošetřovaná plocha se tím do hloubky zahřeje na teplotu mezi 45-60 °C a plíseň se tím zabíjí. Teplotní skener měří během ošetření teplotu. Jakmile je dosaženo dokonalého zahřátí tkáně, laserový paprsek se automaticky vypíná a aktivuje se chladící sprej kryogenu. Po ošetření začíná růst nový nepoškozený nehet".

CoolBreeze je jediná laserová technologie, která umožňuje dokonale přesnou kontrolu teploty během ošetření, které je díky tomu komfortní, rychlé a prakticky nebolestivé.

Systém s kontrolou teploty a integrovaným chlazením tak umožňuje kontinuální doručení energie a tím zkracuje dobu ošetření na minimum. Po několika týdnech je pak možné pozorovat kýžený efekt: Nehet roste dále zdravý. Zbarvená a deformovaná část nehtu postupně odroste, ale houba v ní už nežije.

Prevence onychomykózy pro běžce
- dodržujte každodenní hygienu antibakteriálním mýdlem, včetně důkladného osušení nohou
- na každé běhání si vezměte čisté a suché ponožky, ideálně sportovní se speciálním složením sajícím pot
- pokud běžíte delší trasu nebo třeba na více etap, vyměňte klidně ponožky i opakovaně
- používejte antibakteriální spreje do běžeckých bot
- věnujte pozornost výběru vhodných běžeckých bot z kvalitních prodyšných materiálů včetně prodyšných vložek
- po doběhnutí se postarejte i o svou běžeckou obuv, nechte ji důkladně vyschnout nebo použijte přípravky pohlcující vlhkost
- na běhání preferujte bavlněné ponožky před syntetickými
- jako prevenci po pobytu ve veřejné sauně nebo v bazénu používejte koupel nohou ve slabém roztoku hypermanganu

Reklama

Související témata:
Plíseň
Mykóza