Hlavní obsah

Kouzelná moc hudby: Správně zvolená výrazně urychlí regeneraci

Že správně zvolená hudba může mít posilující vliv na vaše výkony, je už dobře prokázaným faktem. Stačí si do uší narvat nějaký pořádný nářez a na osobní rekordy je zaděláno. Možná proto jsou také u větších, důležitějších, a hlavně oficiálnějších závodů jakákoli osobní hudební zařízení zakázána. Nyní ale jedna britská univerzita přichází s velmi překvapivým novým objevem. Muzika pouštěná po výkonu může výrazným způsobem ovlivnit i naši regeneraci.

Foto: Profimedia.cz

Správně zvolená hudba urychluje regeneraci a pomáhá i psychicky.

Článek

Hudební doprovod při výkonu ovlivňuje vnímání únavy a bolesti, navozuje stav, v němž jsme schopni sáhnout si ještě hlouběji pro své energetické rezervy. Jak je to ale po výkonu? Vědci z Brunel University London už vědí: Správně zvolená hudba urychluje regeneraci a způsobuje také, že se po cvičení nebo závodě cítíte lépe. „Uklidňující hudba má pozitivní vliv na psychologické a psychofyziologické aspekty regenerace," říká Dr. Costas Karageorghis, jeden z výzkumníků.

Takzvaná chill-out music ovlivňuje hladinu některých hormonů v lidském těle a má i pozitivní vliv na to, jak si budete pamatovat okamžiky po zátěži. A to je nesmírně důležitý aspekt, protože právě tyto zážitky ovlivňují motivaci a pomáhají nám ze cvičení, tréninku vytvořit dlouhodobý zvyk.

Průlomová studie otevírá zcela novou fázi ve využívání hudby při sportovních výkonech. Dále umocňuje vědecký předpoklad, že hudba jako taková může opravdu výrazným způsobem ovlivňovat, jak se člověk cítí. (Mimochodem, všimli jste si, že vám v některých obchodech nepřetržitě přehrávají hudbu? A zaznamenali jste jakou? To jsou obchodníci, kteří využívají nejnovějších vědeckých poznatků.) „Můžeme používat hudbu v různých stádiích tréninku k maximalizaci jeho účinku, k ovlivňování nálady sportovců, kdy jim hudba pomáhá třeba i ulevit od bolesti," dodává Dr. Karageorghis.

Čísla a data

Jak studie probíhala? Dvaačtyřicet lidí, půl napůl muži a ženy, měli na kole udržovat stálou frekvenci 75 (došlapů za minutu), přičemž jim každou minutu byla přidávána dodatečná zátěž 0,3 kg. V okamžiku, kdy bylo dosaženo bodu vyčerpání, následovala krátká pauza vyplněná aktivní regenerací na kole a hned poté posezení v pohodlném křesle a poslouchání příjemné pomalé hudby a meditativní hudby bez vokálů (pasivní regenerace).

Vědci u probandů monitorovali úroveň stresového hormonu kortizolu (ten má v lidském organismu za úkol připravit jej v rámci stresové reakce na útok nebo útěk), srdeční frekvenci, krevní tlak a jejich emocionální rozpoložení. Pokud byli cvičící vystaveni pomalé, uklidňující hudbě, hladina kortizolu klesala a dobrá nálada unavených rostla. Zcela neočekávaně vědci zjistili, že ženy z tohoto jevu profitují více než muži, což výzkumníci připisovali faktu, že ženy jsou emocionálněji zaměřené.

Závěrem vědci formulovali jednoduché doporučení: Chcete-li maximalizovat účinky své regenerace, vystavujte se po cvičení nebo závodech instrumentální klidné hudbě s jednoduchou harmonickou strukturou po dobu 20-30 minut. „Hudba a pozátěžová regenerace je relativně neprobádané teritorium. Hudební řešení by nám u lidí po celém světě mohlo pomáhat optimalizovat výkony i zdraví," věří Dr. Karageorghis.

Reklama