Hlavní obsah

Stoletý pilot bombardéru si znovu nazul tenisky

Orville Rogers je pozoruhodný muž. Bombarďák. Přežil druhou světovou válku, přežil korejskou válku, za níž byl pilotem těžkého strategického bombardéru B-36 Peacemaker. V 50 letech si přečetl knihu jiného důstojníka U. S. Air Force doktora Coopera a kvůli ní začal běhat. Před nedávnem oslavil 100 let. A oslavil je stylově ‒ účastí v závodu na 100 mil.

Foto: Profimedia.cz

Orville Rogers je nejspíš jediný pilot B-36, který se dožil stovky.

Článek

Orville Rogers se v rámci konfliktu na Korejském poloostrově se svým bombardérem účastnil tajných misí. Pak létal s daleko menšími civilními letadly pro baptistické misie po celém světě a celých 31 let létal pro aerolinky. Třináct měsíců sloužil se svou ženou na baptistické misii v Tanzánii. Až v 50 letech se mu dostala do ruky kniha Aerobics Dr. Kennetha H. Coopera. O tomto svém souputníkovi Orville Rogers říká, že mu zachránil život hned dvakrát. Poprvé tím, že napsal knihu a přivedl jej k běhání. Podruhé, když mu během Cooperova testu (ano, hádáte správně, ten test je pojmenován právě po tomto vojenském lékaři) včas odhalil problém na srdci.

O šest let později si Orville střihl svůj první maratón. A když dosáhl věku, v němž už je každý uvědomělý Čech bezpečně pod drnem, začaly se dít věci. Stařík se neváhal probojovávat do světových běžeckých tabulek. Když dosáhl věku 90 let, zemřela mu žena. Dva týdny po její smrti nastoupil na start svého prvního mezinárodního mítinku. Byly z toho dva světové rekordy. V současné době drží křepký stařík 16 světových rekordů ve věkové kategorii a stále se účastní závodů.

Ve stejném duchu se nyní odehrály i oslavy Orvillových 100. narozenin. Společně se svou širší rodinou se pustil do štafetového 100mílového běhu kolem White Rock Lake v Dallasu, kde nyní žije. „Nikdy jsem si nemyslel, že budu žít tak dlouho, abych se dočkal přítomnosti všech svých 34 milovaných," zářil stoletý vytrvalec. „Není to krásné? Není to skvělé být naživu?" položil běžec řečnickou otázku stanici ABC.

S Orvillem si kromě jiných přišly zaběhat jeho tři děti, devět vnoučat a deset pravnoučat. Už před časem sepsal svoje paměti do knihy The Running Man, Flying High for the Glory of God. „Orville Rogers dokazuje, že když věříš, je možné všechno," stojí v jedné z recenzí knihy.

Reklama

Související témata: