Hlavní obsah

Rady zkušených: Úsilí je důležitější než rychlost!

Praha

Známý britský vytrvalec Steve Way nedávno publikoval téměř kacířskou myšlenku mířící s krutostí malajského otráveného šípu do vlastních řad. Podle něj si dnes spousta běžců zcela zbytečně, nesmyslně a kontraproduktivně dává na nastávající rok závodní cíle. „Pokud za sebou nemáte alespoň pět let konzistentního tréninku, neměli byste si dávat za cíl dosáhnutí určitého času při závodech,“ tak zní jeho myšlenka. Jak to ale dělat jinak?

Foto: Twitter

Dávejte si reálné cíle. Kašlete na časy. Rozhoduje úsilí.

Článek

Podle Waye je na takové počínání příliš brzy a může vést ke všemožným následkům, dobrým výsledkům ale zcela výjimečně. Podle něj je mnohem důležitější než dávat si za cíl nějaký určitý čas na distanci, s níž máme jen pramálo zkušeností, sledovat určité tréninkové cíle jako možnou cestu vedoucí postupně k vysněným časům.

Wayův návod je tak jednoduchý jako třeba zpočátku přidat o jeden tréninkový den do svého týdenního kalendáře navíc, zvednout kilometráž v přípravě na závod o 10 % za 10 týdnů a podobně. Vidíte, že takový postup je velmi jednoduchý a přímočarý a tělu nechává dostatek prostoru pro to se přizpůsobit. Pokročilejší běžci mohou sáhnout po strukturovaném přípravném plánu s obsahem specifických tréninků a ten pak přísně dodržovat.

TIP
Pokud chcete začít pracovat na rychlosti, vyzkoušejte tento jednoduchý tip. Do pravidelného volného tréninku přidejte pár rychlostních jednotek. Na závěr volného běhu si dle chuti přidejte několik 20-30vteřinových rychlých jednotek se závěrem téměř na maximum. Soustřeďte se na předpisový styl a mějte jej po celou dobu pod kontrolou. Zpravidla postačuje 4-6 takových jednotek s pauzami do úplného vydýchání. Vaše tělo si tak začne zvykat na rychlost, aniž by se dostalo do přílišného stresu.

Cíle musí být každopádně přiměřené, realistické. Každý běžecký cíl by měl zároveň zohledňovat i vaše další cíle v neběžecké oblasti vašeho života. Motivaci udržíte na vysoké úrovni pouze tehdy, když svůj pokrok budete důkladně sledovat a zaznamenávat. Pro někoho to může být graf na milimetrovém papíře, pro někoho sofistikované grafické výstupy z nejnovější mobilní aplikace. Ale vždy by měla být vidět vaše aktuální úroveň v porovnání s předchozími. Vyhraďte si čas na to zjistit, jaká rychlost na příslušném závodě odpovídá vaší aktuální fyzické kondici.

Way se ve svých začátcích nesoustředil na specifickou rychlost v minutách na kilometr, ale na specifickou zátěž. Ta se dá asi nejsnadněji měřit pomocí srdeční frekvence. Dnes existuje bezpočet běžeckých přístrojů, na nichž můžete své tepy sledovat, odhadovat svůj rostoucí VO2 max nebo si z několika veličin nechávat propočítat „tréninkový efekt". Dokonce jsou dnes na trhu i běžecké wattmetry slibující ještě přesnější metriku.

Reklama

Související témata: