Hlavní obsah

TRÉNINK: Crosstraining v běžeckém hávu

Praha

Běžci trénují převážně od pasu dolů. I když všichni, kteří čtou pravidelně naši rubriku, dnes už vědí, že do správnému běhu je potřeba zapojit celé tělo. Ruce, břicho, záda, krk... to všechno by mělo vytvářet harmonický celek. Samotným během ale celé tělo nenatrénujete. Co s tím? Máme pro vás tip na jednoduchý trénink, který z vás udělá běžce celou duší i celým tělem.

Foto: Profimedia.cz

Nebát se a nezahálet!

Článek

Potřebovat budeme eliptický trenažér. Pokud ho nemáte doma, můžete zkusit některou z jistě blízkých posiloven. Tam si ostatně můžete v rámci warm-upu doběhnout. V případě nouze si vystačíme i s cyklotrenažérem.

Budeme pracovat v tempu mírně „nadmaratónském". Pokud zrovna nevlastníte cyklistický a běžecký wattmetr, nejdostupnějším ukazatelem bude srdeční frekvence. Tu dnes zvládají samostatně měřit i všechny zmiňované trenažéry. Pokud tedy například běháte maratón s TF 160, úkolem bude držet frekvenci tepů na cca 165 za minutu. Zpočátku to bude vypadat vcelku snadně, se zapojováním i „neběžeckých" svalů bude ovšem míra únavy stoupat rychleji, než jste zvyklí z běhu.

Začneme pětiminutovým zahřátím (můžeme nahradit během do posilovny). Následuje sestupná pyramida na úrovni mírně nadmaratónského úsilí (intenzita cca na 80 %) po 15, 10, 5 a opět 5 minutách. Jednotlivé rychlé úseky prokládáme pětiminutovým snadným tempem. Na závěr věnujeme alespoň 5 minut cool-downu.

BĚŽECKÝ CROSSTRAINING
5-10 minut rozklusání/zahřátí
15 minut na 80 %
5 minut lehce
10 minut na 80 %
5 minut lehce
5 minut na 80 %
5 minut lehce
5 minut na 80 %
5-10 minut závěrečný cool-down

Trénink trvá přesně hodinu, případně mírně přes. Do pohybu se zapojí více svalových skupin než při běhání, případně se stejné skupiny zapojí důkladněji. Rozvineme vytrvalost při vyšším stupni zatížení, pořádně proženeme svůj kardiovaskulární systém. Ve vnitřních prostorách budete ztrácet více tekutin než u běžného tréninku, nezapomeňte tedy na jejich pravidelné doplňování!

Reklama