Hlavní obsah

RECEPT: Zapékané žampiony pro běžcovy svěží nohy

Praha

Kvalitní strava běžce je důležitá stejně jako kvalitní trénink nebo kvalitní spánek. Vyvážená směs bílkovin, tuků i širokého spektra uhlohydrátů je základem zdravého jídelníčku. Dnes už naštěstí nemusíme čekat, až se počasí umoudří a bude ta správná doba na sběr hub. Žampiony si můžeme dopřát po celý rok. Tak co třeba dnes?

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Zapékané žampióny - jen se zakousnout.

Článek

Zapékané žampiony na mnoho způsobů si můžeme připravit snadno a poměrně rychle z masa a různých druhů zeleniny, co dům dá. My jsme tentokrát přidali i malé růžičkové kapustičky.

CO BUDEME POTŘEBOVAT
1 kg žampiony
0,5 kg mleté maso
3 vejce
1 střední cibule
1 dcl mléka
20 dkg eidamu
1 malá cuketa
růžičkové kapusty, nejlépe naříznuté do kříže a předvařené, nebo jiná zelenina
sůl, pepř, paprika, provensálské koření
Doba přípravy je asi 90 minut.

Z mletého masa, jednoho vajíčka se dvěma špetkami papriky, pepře a soli uděláme směs podobnou jako na karbanátky. Provensálským kořením přitom nemusíme šetřit a dopřejme si tu klidně polovinu pytlíku. Pořádně promícháme, aby byla směs konzistentní. Žampiony očistíme, vylomíme nožičky a naplníme masovou směsí. Vložíme do zapékací nádoby a prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí a cuketou, pokrájenými nožičkami od žampiónů a další zeleninou dle chuti. Dvě vejce smícháme s mlékem a špetkou soli, pořádně rozmícháme, vzniklou směsí polijeme obložené žampiony a vše nakonec posypeme nastrouhaným eidamem. V troubě zapékáme na 150 stupňů cca 60-75 minut.

Podáváme s bramborami nebo jinou přílohou podle chuti, nebo zeleninovým salátem. Milovníci ostřejších chutí mohou směs doladit česnekem nebo pálivou paprikou.

Tento základní recept lze jakkoli upravit. Žampiony tak můžeme plnit rovněž masovo-zeleninovou směsí z brokolice a rajčat, kterou si předtím připravíme na pánvi třeba na česneku. Doba pečení se pak úměrně zkrátí. Nemasíčkáři samozřejmě mohou maso vynechat zcela a plnit žampiony dle své zeleninové fantazie na mnoho způsobů.

Reklama