Hlavní obsah

TRÉNINK: Dejte si do těla s prastarým klasikem!

Praha

Chtěli byste být jako Roger Bannister? Pokud ale už dlouhá léta nepůsobíte na poli neurologie, půjde to jen stěží. Ale počkejte, je tu ještě jedna věc! Chtěli byste být jako on alespoň ve světě sportu? Běhat ukrutně rychle jednu míli? Pak je tu jistá naděje. Zkuste jeho oblíbený trénink, který jej dovedl až do učebnic běžeckého dějepisu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna míle - rychle do cíle!

Článek

Roger Bannister měl být první, komu se podařilo překonat čas 4:00,00 minut na vzdálenosti jedné míle. Historičtí šťouralové následně přišli s tvrzením, že Bannister zase až tak první nebyl, ale to nás trápit nemusí. My jsme tu přeci pro běhání a pro tu radost, již nám přináší, že?!

Pokud se chcete zlepšovat v rychlosti a pokud za sebou máte už nějakou přípravu na delší běhy, možná pro vás Bannisterův trénink bude představovat vítanou změnu, zpestření a třeba i zlepšení. Trénink je v zásadě velice jednoduchý. Pokud jej nezvládnete hned napoprvé celý, není ještě nic ztraceno. I pouhá polovina z něj se už počítá! (Začátečníci klidně mohou započít pouze s poloviční dávkou.)

Po důkladném zahřátí a rozcvičení (velmi důležité; jde o vysoké rychlosti a značnou námahu, kde hrozí vyšší riziko zranění!!!) se pustíme do deseti koleček na ovále na maximum (95 %) a prokládáme je 90vteřinovými pauzami.

MÍLOVÝ TRÉNINK ROGERA BANNISTERA
15 minut důkladného rozklusání a rozcvičení
400 metrů naplno (cca 95 %, cca na úrovni závodní rychlosti na jednu míli)
90 vteřin pauza (mezichůze)
opakujeme celkem 10 x
10 minut důkladné vyklusání

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články