Hlavní obsah

Hra na city? V budoucnu to nejspíš bude běžná příprava sportovců

Praha

Citová stránka ovlivňuje náš život minimálně stejně významně jako stránka fyzická. Obě naše roviny se vzájemně ovlivňují: Pokud se cítíme dobře fyzicky, budeme se pravděpodobně cítit dobře také psychicky a psychická pohoda bude svůj odraz hledat v lepším fyzickém stavu. O provázanosti těchto dvou sfér už byly napsány stohy knih. Italští vědci z University of Padova se nyní ve svém výzkumu zaměřili na úzký vztah mezi emoční inteligencí a výsledky v běhu na půlmaratónskou vzdálenost. Výsledky byly více než zajímavé.

Foto: Profimedia.cz

Nepodceňujte emoce, mohou být silnější než vy.

Článek

Emoční inteligence, schopnost člověka ovládat své emoce a vcítit se do pocitů druhých, má v obecné rovině vliv na to, jak se daný jedinec bude rozhodovat ve světě financí, v oblasti kreativity, jaký postoj zaujme k podvádění, jak bude přistupovat k rizikům a další. Italští vědci se na základě svého přesvědčení, že emoční inteligence ovlivňuje také sportovní výkony, rozhodli otevřít sportovní psychologickou laboratoř. Vycházejí z předpokladu, že schopnost překonávat únavu a bolest je do značné míry závislá na schopnosti kontrolovat své emoce, tedy na emoční inteligenci.

Své výzkumy provedli na 237 amatérských běžcích, účastnících se půlmaratónských běhů. Den před závody vyplňovali respondenti obsáhlé dotazníky a byla zjišťována jejich fyzická kondice a předchozí příprava. Výzkumníci objevili velice silnou závislost mezi emoční inteligencí a dosahovanými závodními časy: Lidé s vyšším emočním kvocientem (EQ; ekvivalent inteligenčního kvocientu IQ ‒ pozn. red.) byli na půlmaratónu prokazatelně rychlejší než účastníci s nižším EQ.

První kontrolní otázkou vědců ovšem bylo, zda prokázaná závislost neplatí v opačného směru, totiž zda rychlejší běžci nemají vyšší emoční inteligenci. Další otázkou je, zda to, co se potvrdilo u amatérských běžců, platí i pro profesionály, a zda na výsledky nemá vliv i rozdílná úroveň předchozí přípravy. „Ústředním bodem našeho výzkumu je prokazatelný fakt, že dobré výkony nezávisejí pouze na fyzickém tréninku, ale zahrnují i schopnosti pracovat se svými emocemi," dodal Enrico Rubaltelli, vedoucí výzkumné práce.

Nasbíraná data potvrdila totéž i po očištění od vlivu předchozího tréninku a počtu předchozích zkušeností s půlmaratónskou trasou. Lidé s vyšší emoční inteligencí jsou odolnější než lidé s nižším EQ a tyto závěry lze aplikovat mnohem šířeji. Podobně to platí ve všech oblastech, kde se lidé potýkají s vyčerpáním a stresem, například na pracovištích. Dají se závěry studie rozšířit i na maratón? Určitě ano. A co z toho vyplývá pro nás běžce? Že čas strávený pokusy porozumět svým emocím obecně a pocitům během tréninků a závodů rozhodně není ztracený. Budete o tom přemýšlet?

Reklama

Související témata:
Emoční inteligence (EQ)