Hlavní obsah

Netrapte se zbytečně! Hydratace má svá pravidla

Praha

Naše planeta se začíná oteplovat. Někteří tomu stále nevěří, ale na druhou stranu existují i dnes lidé, kteří nevěří ani snadno prokazatelné skutečnosti, že zeměkoule není placatá. Buď, jak buď, teploty rostou a na příjemné jarní teploty jsme letos čekali marně. Zima přinesla rovnou léto, a tak můžeme my běžci hned od začátku sezóny bojovat s hydratací, pocením a ztrátou tekutin. Jak to ale udělat mazaně?

Foto: Profimedia.cz

Nenechte to dojít tak daleko, že jste vyprahlí jak poušť!

Článek

Hned na začátku je třeba si říci, že ačkoli jsme všichni lidé, mezi muži a ženami jsou určité rozdíly – a to dokonce i na úrovni hydratace. Ženy mají obecně méně tělesných tekutin než muži a mohou tak dosahovat plné hydratace snadněji. Ačkoli mají muži ve svých tělech tekutin více, jsou podle nejnovějších studií čtyřikrát více náchylnější na dehydrataci než ženy, když dojde na vytrvalostní tělesnou zátěž. Evoluce ženám nezůstala nic dlužna a vyzbrojila je zajímavým mechanismem – méně potí. V okamžiku, kdy se muži začínají zalévat potem, ženy zatím jen vyzařují více tepla.

V dnešní uspěchané době vstupuje do hry ještě další faktor: Pokud jsme v časovém presu, snažíme se nacpat trénink v podstatě kamkoli, aniž bychom na něj byli z hlediska hydratace adekvátně připraveni. Výsledkem je, že často už vybíháme nedostatečně hydratováni. Dalším faktorem je určitě věk konkrétního běžce. Hlavně u mužů se začínají projevovat dvě souběžné tendence: Zatímco stárnou, potní odezva těla na zátěž zůstává víceméně nezměněna, ale odezva na úrovni pocitů žíně začíná slábnout. Jinými slovy: Muži se ve stáří potí stejně, ale zaznamenávají nedostatek vody v těle stále později.

Nedostatečná hydratace samozřejmě ovlivňuje kvalitu tréninku a správnou stimulaci namáhaných svalů. Když už začnete pociťovat žízeň, únavu, svalové křeče, nebo dokonce spasmy, je už zaručeně pozdě. Závažnější dehydratace už se projevuje i bezvědomím, silným vyčerpáním a někdy až epileptickými stavy. Dehydratace totiž způsobuje snížení objemu efektivně cirkulující krve. Srdce tak musí pracovat rychleji a tělo vyžaduje více kyslíku, aby dokázalo zajistit jeho alespoň udržitelnou úroveň při snížené schopnosti transportu. Dehydrované svaly si dokonce mohou říci až o 24 % více glykogenu než obvykle.

JAK CHYTŘE NA DEHYDRATACI?
• Sledujte pravidelně svoji tělesnou hmotnost před a po tréninku. Každý propad hmotnosti o jeden kilogram znamená ztrátu jednoho litru vody. Doplňování ovšem provádějte v poměru 1:1,5, tj. na každý úbytek 1 kg vypijte 1,5 litru tekutin.
• Tělo lépe využije tekutiny, které pomalu srkáme, než když do sebe doslova „naklopíme" litr nápoje.
• Pokud chystáte náročný běh za veder, začněte zvyšovat svůj příjem tekutin už několik dní předem. Dbejte také na dostatečný příjem solí a potravin s přírodním zdrojem sodíku, draslíku a hořčíku (např. banány).
• Sledujte charakteristiky své moči. Vaše hydratace je v pořádku, pokud je moč víceméně čirá, téměř bez zápachu a na záchod chodíte pravidelně.
• Při běhu za výrazně horkého počasí byste měli vypít 0,4-0,8 litru tekutin každou hodinu, přičemž loknout byste si měli zhruba každou čtvrthodinu.

Reklama

Související témata: