Hlavní obsah

Běh v terénu: 3 tipy pro zvýšení motivace a zábavy

Praha

Trail running představuje vyšší úroveň běhání. Vyšší v tom smyslu, že patrně valná většina z nás začíná svůj koníček praktikovat někde poblíž svého bydliště, což většinou nebývá zrovna zdivočelá příroda. Prvním běžeckým hřištěm bývají asfaltky a chodníky podél cest. A ty dříve či později nejspíše povedou i do více nebo méně vzdálené zeleně. Do parku, do lesa, do hor. Trail running je dalším krokem na cestě do běžeckého ráje. Jak na něj fikaně?

Foto: Profimedia.cz

Trail running je další level. Jak na něj chytře?

Článek

Běhání mimo zpevněné cesty má svá velká pozitiva. Nikde nenatrefíte na semafory, kde byste museli uprostřed dobře rozjetého tréninku najednou zastavovat. Na vaše smysly bude působit uklidňující zeleň košatých stromů a keřů a bledá modř vás bude naplňovat radostným očekáváním přesně jako obláčky v úvodu amerického seriálu Simpsonovi. Když budete mít štěstí, nepotkáte na svých trailech ani nohu. Navíc povětšinou prospějete i svému pohybovému aparátu. Měkčí půda pod nohama ušetří vaše klouby a kopce se svými klesáními a stoupáními popostrčí vaši fyzičku opět o něco dopředu.

Pokud si dokonce plánujete nějaké trailové, česky „přespolní", závody, vězte, že na ně nejlépe natrénujete právě v terénu. Dají se i v terénu aplikovat obvyklé tréninkové přístupy? V zásadě ano, ale proč si své výběhy ještě o něco nezpestřit? Máme pro vás tři zajímavé tipy:

♦ Dlouhý běh jinak

Dlouhý běh, někdy také long-run, představuje třeba 30 kilometrů běhu v pohodovém tempu. Když už jsme ale uprostřed úžasného lůna přírody, musíme hned spěchat dál? Nemusíme! Nebojte se využít krásného zákoutí s rybníkem, meandrem řeky nebo dokonce mořským zálivem a malou písčitou pláží k zastavení a kochání se. Třeba přijde na řadu i osvěžující koupel, která jistě prospěje vašemu tělu i mysli. Pokud se naopak pohybujete v horském terénu, proč se na chvíli nezastavit a nevyužít horskou chatu k doplnění tekutin a třeba i nějakých těch kalorií? Tréninkový efekt takové přestávky nijak výrazně nenaruší, motivaci naopak pořádně zvednou. Takže možná nakonec s úsměvem na tváři doběhnete ne 30, ale třeba i 50 kilometrů, ani si toho nevšimnete.

♦ Za svitu měsíce

Zkuste si alespoň jednou vyběhnout někam na horské stezky za úplňku a nechat jen samotný Měsíc prosvětlovat vaši cestu. Je to zážitek plný dobrodružství a estetiky. Nemusíte ale hned čekat na úplněk, i jasná noc za jiné fáze našeho jediného sputniku má své kouzlo. Určitě jste si už všimli, že existují i terénní závody startující v nějakou značně nekřesťanskou, značně nebuddhistickou hodinu. I na něco takového je dobré být připraven. I když budete (zcela samozřejmě!) vybaveni čelovkou, zkuste ji na nějakém vhodném úseku vypnout a běžet jen za svitu hvězd. Je to úžasný zážitek, který vás navíc přiměje koncentrovat se lépe na techniku běhu i došlapu a na váš dech.

♦ Staňte se králi segmentu!

Jako segment je v nejrůznějších běžeckých aplikacích označován určitý úsek libovolné trasy. Jakmile jednou takovým úsekem proběhnete, automaticky vás aplikace zařadí do žebříčku běžců daného segmentu. Proč nezkusit nějaký úsek zcela ovládnout? Můžete se na trati stát nejrychlejší(m)? Zkuste to! Je to jako počítačová hra v reálu. Velký motivační faktor a oživení tréninku. Nemusíte být hned první, když to nevyjde, nic se neděje. A možná, že je lepší, když to hned nevyjde ‒ můžete na sobě déle pracovat. Důležité je neustále alespoň o trochu zlepšovat svůj vlastní výkon. Najdete v úsecích další motivaci?

Reklama