Hlavní obsah

Komu fandit? Konference AFC - druhá část

nfl.cz

Jste nováčkem ve světě NFL a nevíte komu a proč fandit? Nebo NFL už nějaký ten pátek sledujete a dosud jste si nenašli svůj oblíbený tým? Pak je dnešní druhý článek z naší čtyřdílné série Komu fandit, během které si společně představíme všech 32 týmů Národní Fotbalové Ligy, určen právě Vám. Dnes si představíme zbylých osm týmů.

Foto: gettyimages.com

Fanoušci týmu Oakland Raiders patří k nejradikálnějším v celé NFL

Článek

AFC NORTH

Baltimore Ravens

Minulý rok bych skládal ódy na předsezónní akvizici, wide receivera Anquana Boldina, který ale (i přestože ho nemůžeme považovat za zklamání) potvrdil, že wide receiver číslo jedna prostě není. Ravens nejlépe charakterizují dvě věci. Skvělý running back Ray Rice a výborná defenzíva. V Balitmoru doufají, že se k nim konečně přidá i quarterback Joe Flacco. Otázka ale zní – je to reálné? Opravdu může být Joe „Cool“ tím pravým lídrem, který dovede Ravens do Super Bowlu?

Já mám na tuto otázku jasnou odpověď, ale nechci odrazovat fanoušky Ravens od podpory tohoto týmu. Defenzíva je vybudovaná okolo lídra, dnes již hrající legendy NFL, linebackera Raye Lewise. A souboje Ravens s jejich divizními rivaly Pittsburghem Steelers jsou tak nádherné i proto, že to je souboj dvou elitních obranných týmů. Pokud chceme v případě Baltimoru připomenout i informace bulvárního charakteru, tak je třeba říct, že o hráči ofenzivní lajny Ravens Michaelu Oherovi byl natočen film Blindside (Zrození šampiona), za který obdržela Oscara známá Hollywoodská herečka Sandra Bullock. Pokud si chcete najít cestu k Americkému fotbalu (doporučujeme zvláště v případě, že chcete ukázat krásu Amerického fotbalu svým drahým polovičkám - máme to osobně vyzkoušené a opravdu to funguje) nebo k týmu Baltimore Ravens, klidně můžete začít prostřednictvím tohoto filmu.

Cleveland Browns

Velmi zajímavý tým, který minulý rok možná našel klíč k úspěchu v podobě mladého quarterbacka Colta McCoye. Loňský nováček zaujal svými výkony a tuto sezónu potřebuje potvrdit své zlepšení. Pokud se to podaří, možná máme v divizi, které v posledních letech kralují Baltimore Ravens a Pittsburgh Steelers, nového vážného hráče v boji o play-off. Škoda jen, že mu nebudou (zřejmě) velmi nápomocní jeho wide receiveri, kteří, mírně řečeno, nepatří zrovna k nejlepším. Jestli Browns na tomto postu neposílí, resp. pokud se neuchytí nováček Greg Little, kterého si Browns vybrali do svého týmu v druhém kole letošního draftu, tak to bude těžké. Každopádně pro mě osobně černý kůň NFL v další sezóně.

Cincinnati Bengals

Jestli nevíte, kterému týmu fandit, ale víte, že by měl být z AFC North, tak při svém rozhodování zkuste vynechat tento tým. Protože mám pocit, že tady se bude v nejbližších letech skloňovat slovo „přebudování“ ve všech pádech. Máme tady veterána na postu QB Carsona Palmera, který ale v tomto týmu odmítá další sezónu hrát. A tak možná po letech přišel čas pro nového lídra ofenzívy. Měl by se jim stát nováček v dresu Bengals quarterback Andy Dalton, který s největší pravděpodobností povede tým v následující sezóně. Jeho kvality prověří až samotná sezóna. Na rozdíl od Browns v Cincinnati vyřešili i otázku wide receiverů v letošním draftu. A.J. Green by měl být budoucí hvězdou a možná už tento rok bude jedním z mála světlých výjimek tohoto týmu.

Pittsburgh Steelers

Jeden z nejtradičnějších a neúspěšnějších klubů v NFL, který dokázal šestkrát získat Lombardi Trophy, tím je řečeno vše. Účastník posledního Super Bowlu – zdolaný finalista. Nemá význam tady jmenovat nějaké hvězdy, protože toto je kompletní tým. Pokud budete fandit Pittsburghu, můžete minimálně dvakrát do roka prožívat atmosféru tradičního derby Steelers vs Ravens. Tyto zápasy se vyznačují obrovskou rivalitou a fyzická hra na hranici pravidel je samozřejmostí. V podstatě se dá říct, že tvrdá hra je s takovými linebackery, jakými disponují Steelers, vidět v každém zápase tohoto mužstva. A když ještě přidáme do obrany Pittsburghu asi nejcharizmatičtějšího hráče současné NFL a nejlepšího defenzivního hráče za loňskou sezónu, Troye Polamala a genialního stratéga, defenzivního koordinátora Dicka LeBeaua, tak musíte sami uznat, že důvodů, proč fandit Steelers, je víc než dost.

AFC WEST

Denver Broncos

Tim Tebow, nastal jeho čas! Nebo…? Loňská jednička Broncos na pozici quarterbacka Kyle Orton odehrál výbornou sezónu. Ani přesto však Denver nedokázal překročit svůj vlastní stín. Jak by taky mohl s takovou obranou, kterou během sezóny postihlo tolik zranění a zbytek týmu nebyl schopný zraněné hráče plnohodnotně nahradit. Uvidíme, jestli nový hlavní trenér John Fox najde klíč k úspěchu s tímto týmem, jehož fanoušci s velkou nostalgií vzpomínají na doby, kdy je legendarní quarterback John Elway, dovedl k zisku dvou Super Bowlů. Možná se Broncos pro lestošní sezónu rozhodnou vsadit na „Černého Petra“ quarterbacka TimaTebowa, jedné z "nejkontroverznějších" postav NFL už teď a to začal teprve svojí druhou sezónu. V obraně by měl i nadále dominovat zkušený cornerback Champ Bailey a všichni v Broncos věří, že se k němu přidá i jejich letošní jednička draftu linebacker Von Miller, který by měl podle mnohých odborníků kandidovat na zisk ocenění NFL Defensive Rookie of the Year (Defenzivního nováčka roku).

Oakland Raiders

Pokud se chete stát členy "Black Hole" - místo na stadionu Raiders, kde se shromažduje tvrdé jádro fanoušků Raiders, nezapomeňte si obléci pirátský kostým, jinak Vás do této zóny nepustí. Jestliže se rozhodntete fandit Raiders, můžete se těšit na zajímavý tým s ještě zajímavějším majitelem (Al Davis), se kterým máte jistotu, že se nebudete nudit. Osobně si myslím, že na poměry Raiders to má momentálně v Oaklandu slušnou koncepci. Skvělá running game (běhová hra) a passing game (pasová hra) jsou základní kameny, na kterých se dá stavět. Z toho je jasné, kde budeme hledat hvězdy - duo running backů Darren Mcfadden + Michael Bush stojí za zmínku, vždyť 155,9 v průměru na zápas naběhaných yardů je úctyhodné číslo. V defenzívě uvidíme, jak se tým vyrovná s odchodem cornerbacka Nnamdiho Asomughy do Philadelphie Eagles. Když byl Asomugha na hřišti, tak každý věděl jednu věc, kam nebude směřovat přihrávka soupeřova quarterbacka, po jeho odchodu bude pro soupeře Raiders najednou existovat i druhá polovina hřiště.

Kansas City Chiefs

Chiefs po letech našli „jakž takž“ schopného quarterbacka v podobě Matta Cassela a hned z toho byla účast v play-off. Ale nenechte se zmást, on nebyl zrovna ten důvod, díky kterému Chiefs nakoukli (slovo nakoukli je myslím velmi výstižné, protože je v play off hned přejel parní válec z Baltimoru) do play- off. Hlavní důvod úspěchu minulého rok byl ukryt v running game (běhové hře). Ta byla statisticky nejlepší v celé NFL. Running baci Chiefs Jamaal Charles a Thomas Jones průměrně na zápas naběhali neuvěřitelných 164,2 yardů. Na základě těchto výkonů je můžeme označit za nejlepší dvojici running backů v jednom týmu. Letos by se k nim měl přidat i wide receiver Dwayne Bowe (ten minulý rok zazářil 15-ti touchdowny) a nováček z prvního kola draftu wide receiver Jonathan Baldwin, a tak můžeme předpokládat, že ofenzíva bude schopná velkých věcí. Když k tomu připočteme konkurenceschopnou defenzívu vedenou vynikajícím safety Ericem Berrym, mají Chiefs velkou šanci probojovat se ze své divize do play-off. Otázka ale zní, zda i tento rok bude „special team“ Chargers tak tragický.

San Diego Chargers

O jakém „special team“ Chargers to mluvím v předchozím odstavci? Pozorně čtěte, který tým se minulý rok nedostal do play-off. Druhá nejlepší passing offense (pasová hra), statisticky nejlepší passing defence (obrana proti pasům soupeře) a čtvrtá nejlepší obrana proti running game (běhové hře) soupeře. A přesto se nedostat do play-off ? Tak tenhle kousek se podařil týmu Chargers minulý rok a důvod byl prozaický – vzpomínaný „special team“ prohrával týmu jeden zápas za druhým. A přitom San Diego má už léta vše, co potřebuje k tomu, aby myslel na nejvyšší mety. Elitní quarterback Phillip Rivers, fantastický tight end Antonio Gates, skvělá formace wide receiverů včele s Vincentem Jackson. V obraně netřeba hledat hvězdy, i přesto hovoří loňské statistiky jasnou řečí. Osobně nevěřím, že tento tým může dva roky za sebou chybět v play-off, ale v co já věřím, není podstatné a v NFL je možné opravdu všechno.

Reklama