Hlavní obsah

Sedm nejzajímavějších událostí prvního týdne

První týden nové sezóny NFL, který se nesl v duchu vzpomínek na oběti teroristických útoků z 11. září 2001, je za námi. Pojďme se společně podívat na seznam sedmi nejdůležitějších událostí z prvního hracího týdne.

Foto: gettyimages.com

Tom Brady potvrdil, že si svůj titul "nejlepší hráč NFL" skutečně zaslouží

Článek

1. Tom „Terrific“ Brady Seznam nejdůležitějších událostí nemůže začít nikým jiným než, podle hlasování samotných hráčů nejlepším hráčem NFL, Tomem Bradym. Nejužitečnější hráč uplynulé sezóny přispěl svým neuvěřitelným výkonem, 517 naházenými yardy a 4 TD, k vítězství Patriots nad Dolphins v poměru 38:24. Radost z vítězství mu pravděpodobně nezkazil ani defenzivní end Dolphins Jared Odrick, který zachycenou interception ukončil Bradyho sérii 358 přihrávek bez interception.

2. Aaron Rodgers + Drew Brees Pokud je Tom Brady králem quarterbacků, pak Aaron Rodgers a Drew Brees jsou jeho korunní princové. Hlavně díky těmto dvěma hráčům (Rodgers – 27/35 , 312 yds, 3 td, Brees – 32/49, 419 yds, 3 TD) jsme měli možnost minulý čtvrtek v úvodním utkání nové sezóny NFL mezi New Orleans Saints vs Green Bay Packers sledovat ofenzivní smršť. Oba rozdávali přihrávky s přesností švýcarských hodinek. Remíza by v tomto utkání byla nejspravedlivějším řešením. Nakonec se z vítězství radovali obhájci Super Bowlu Green Bay Packers.

3. Cam Newton Quarterbacků je na seznamu moc, ale nezbývá než přidat dalšího. Letošní jedničku draftu týmu Carolina Panthers Cama Newtona, který ve svém prvním utkání v NFL naházel 422 yardů (první quarterback v historii NFL, který ve svém prvním utkání naházel přes 400 yardů) a navrch přidal 2 touchdowny. Ani tento výkon bohužel na vítězství nad Cardinals nestačil. Nicméně fanoušci Panthers a zvláště wide receiver Steve Smith (8 rec, 178 yds, 2 TD) mají důvod slavit, jelikož pravděpodobně našli nového vůdce.

4. Pomsta Baltimoru Ravens Joe Flacco (17/29, 224 yardů, 3 TD) spolu s running backem Rayem Ricem (107 yardů, 2 TD) a vynikající obranou Ravens, která zaznamenala 7 turnovers, přispěl k drtivému vítězství Baltimoru nad nenáviděným rivalem z divize AFC North Pittsburghem Steelers a oplatili jim tak, i s úroky, loňskou porážku z play-off. Nicméně jsem si jistý, že Joe Flacco bude muset v podobných výkonech pokračovat i po zbytek sezóny, pokud chce všechny fanoušky přesvědčit o tom, že je tím mužem, který má Baltimore dovést do  Super Bowlu.

5. Chicago Bears                                                                                              Po výkonu Chicaga, který předvedli proti Atlantě Falcons, si určitě zaslouží místo v seznamu deseti nejlepších týmů prvního týdne. Bears opět dokázali, že základním stavebním kamenem jejich úspěchu je obrana, Brian Urlacher (10 tackles, 1 interception) a Julius Peppers (2 sacks, 1 forced fumble) řádili na hřišti jako bacily v lékárně. Když k jejich skvělé práci připočteme i výkon Jaye Cutlera (22/32, 312 yds, 2 TD), tak Atlantě Falcons, v čele s quarterbackem Mattem Ryanem, zbyly jen oči pro pláč. Bears = černý kůň na zisk Super Bowlu?

6. Nové kickoff pravidlo Toto nové pravidlo neovlivní hru do takové míry, jak se asi očekávalo, ale vedení NFL, v čele s komisionářem Roger Goodellem, rozhodlo, že se letos bude vykopávat z 35yardové line na místo z tradičních 30 yardů. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí bylo ochránit zdraví hráčů, jelikož během výkopů dochází k častým a vážným zraněním. Protože má většina kickerů v NFL dostatečně silný nákop na to, aby míč dokopli minimálně až na hranici endzóny, předpokládali Goodell a spol., že hráč, který výkop zachytí, s míčem v endzóně pouze zaklekne a útočící tým začne svůj drive z 20yardové linie. Nicméně polovina (ta podstatná část) z těchto předpokladů se nevyplnila.

Míč ve většině případů skutečně doletěl až na hranici endzóny, nicméně místo toho, aby kick returner s šiškou zaklekl (asi nějaká forma nenásilného protestu proti novému pravidlu), rozhodl se s ní běžet. A tak se stalo, že jsme v prvních čtrnácti utkání NFL byli svědky tří kickoff returnů do touchdownu. Musím jedním dechem dodat jméno – Tedd Ginn junior, který v zápase, v kterém jeho San Francisco 49ers porazili Seattle Seahawks, zaznamenal touchdown z kickoffu a puntu.

7. Zranění Seznam sedmi nejdůležitějších událostí jsme začali pozitivně (Tom Brady byl prostě fenomenální), teď bohužel ten správný prostor pro negativní věc. Jelikož je americký fotbal tvrdým kontaktním sportem, dochází k častým zraněním. Spousta týmů přišla během svých úvodních utkáních o své klíčové hráče, kteří díky zraněním do letošní sezóny již nenastoupí. Mezi nimi musím vyzdvihnout linebackera Johna Beasona z Caroliny Panthers, který si přetrhl Achillovu šlachu a safety Kansas City Chiefs Erica Berryho, který si zpřetrhal vazy v koleni.

Reklama