Hlavní obsah

Peyton Manning je desátým nejlépe placeným sportovcem na světě

Podle renomovaného časopisu Forbes, který sestavil žebříček 100 nejlépe placených sportovců světa, je nejlépe placeným americkým fotbalistou quarterback Denveru Broncos Peyton Manning, jenž se umístil na desátém místě. Forbes sestavoval žebříček na základě platů, bonusů, příjmů z reklamy, a to v období od června 2011 do června 2012. Manning, který se nedávno dohodl s Denverem Broncos na pětiletém kontraktu na 96 miliónů dolarů, si na základě těchto kritérií vydělal za rok celkem 42,4 miliónů dolarů.

Boxer Floyd Mayweaher je nejlépe placeným sportovcem světa

Článek

Mezi sto nejlépe placených sportovců světa se umístilo celkem třicet amerických fotbalistů, což je nejvíc ze všech sportovců. Celému žebříčku pak vévodí americký boxer Floyd Mayweather, který boxoval ve 43 zápasech, z nichž 26 vyhrál knockoutem, a který nebyl dosud poražen. Mayweather získal pět titulů mistra světa v pěti různých váhových kategoriích a podle časopisu Forbes si za rok vydělá 85 miliónů dolarů. Mayweather byl nedávno odsouzen k 87 dnům vězení za to, že napadl svou přítelkyni.

Z amerických fotbalistů se v první dvacítce nejlépe placených sportovců světa umístilo včetně Manninga šest hráčů. Na 12. místě se umístil defensive tackle Baltimoru Ravens Haloti Ngata (37,3 miliónů dolarů za rok). Hned za ním skončil wide receiver Arizony Cardinals Larry Fitzgerald (36,8 miliónů dolarů za rok). Na 14. místě se umístil defensive tackle Detroitu Lions Ndamukong Suh (36 miliónů dolarů za rok). Na 15. místě skončil defensive end Caroliny Panthers Charles Johnson (34,4 miliónů dolarů za rok). Na 17. místě skončil defensive end Buffala Bills Mario Williams, který v květnu podepsal šestiletý kontrakt na 100 miliónů dolarů. Jeho celkový výdělek činí 33,2 miliónů dolarů za rok.

Dvacítku nejlépe placených sportovců světa uzavírá jeden z nejlepších motocyklových závodníků Valentino Rossi. Třiatřicetiletý Ital získal sedm titulů v sérii MotoGP a jeho roční výdělek činí 30 miliónů dolarů. Na třicátém místě se umístil mladší bratr Peytona Manninga, quarterback New Yorku Giants Eli Manning. Dvojnásobný vítěz Super Bowlu a dvojnásobný nejužitečnější hráč Super Bowlu souhlasil nedávno s restrukturalizací svého kontraktu, aby tak uvolnil místo v platovém stropu Giants. Manning si za rok vydělá 26,6 miliónů dolarů.

Časopis Forbes sestavil v květnu rovněž žebříček 100 nejlépe placených trenérů světa. Na prvním místě tohoto žebříčku se „překvapivě" umístil hlavní trenér New Englandu Patriots Bill Belichick, který si podle časopisu Forbes vydělá 7,5 miliónů dolarů ročně. Skutečnost je však taková, že Patriots platové podmínky jednoho z nejúspěšnějších trenérů v historii sportu úzkostlivě tají.

Reklama