Hlavní obsah

Dostala mě karma, vypráví Michael Vick v knize Finally Free

Michaelu Vickovi se v prosinci roku 2007 změnil život. Tehdejší hvězda Atlanty Falcons byla za pořádání psích zápasů odsouzena na 23 měsíců do federálního vězení. Poté, kdy byl z vězení propuštěn, se jej Falcons marně snažili vyměnit do jiného týmu. Nikdo však neměl o bývalou jedničku draftu zájem, a tak jej Falcons propustili.

Foto: gettyimages.com

Michael Vick

Článek

Nakonec mu dali šanci Eagles a před sezónou 2009 s ním podepsali jednoletý kontrakt. O rok později byl do Washingtonu vyměněn dlouholetý quarterback Philadelphie Donovan McNabb. Jeho nástupce Kevin Kolb utrpěl v úvodu sezóny otřes mozku. Ve světle těchto událostí nezbývalo hlavnímu trenérovi Andymu Reidovi nic jiného, než vsadit na Vicka. Vick chytil druhou příležitost „za pačesy". Po skvělých výkonech byl jmenován starting quarterbackem a odehrál nejlepší sezónu v kariéře. Eagles jej odměnili lukrativním šestiletým kontraktem na 100 miliónů dolarů. Avšak někteří fanoušci mu nikdy neodpustí jeho činy z minulosti. Jak se Michael Vick cítil, když musel jít do vězení? Jak moc svého činu lituje a jaké je to dostat v životě druhou šanci? Právě to je z velké části náplní Vickovy biografické knihy Finally Free, která vyjde 4. září, a o které Vick něco málo prozradil v následujícím rozhovoru.

Za chvíli vám vyjde kniha. Řekněte nám o ní něco. Proč jste se ji rozhodl napsat?

Mám pocit, že to je dobrá kniha, velmi inspirativní. Rozhodl jsem se ji napsat, protože jsem cítil, že jsem s mnoha lidmi sdílel svůj příběh jen verbálně, a protože jsem jim chtěl dát jiný typ příběhu jako protějšek toho, o čem jsem mluvil... a chtěl jsem to dát dohromady písemnou formou. Mohou si přesně představit, čím jsem prošel – chtěl jsem jim to vyjasnit, dát jim přesný obraz, aby si o mně mohli vytvořit svůj vlastní názor. Ale je to více o tom inspirovat mladé lidi a udržet je ve správných kolejích. Název Finally Free je o mně – konečně to všechno nechat jít a posunout se v životě dál.

Jaké to bylo, když jste šel do vězení?

Myslím si, že to byl první krok mé proměny, změny směru mého života, poznání toho, že v jednu chvíli budu muset přehodnotit svůj život a dělat některé věci jinak. Nevěděl jsem, že to bude vyžadovat tolik dní, abych to udělal a dopracoval se k tomu. Ale byl jsme požehnán, když jsem se vrátil domů, jelikož jsem měl kolem sebe skvělou podporu a mnoho lidí, kteří mi chtěli pomoci a byli ochotni dát mi druhou šanci. Čas, který jsem strávil ve vězení, byl těžký, ale mohl jsem hodně přemýšlet a dojít k poznání, že musím ve svém životě změnit mnoho věcí, a byl jsem odhodlán to udělat.

Kdy myslíte, že jste se začal dostávat na špatnou kolej?

Myslím si, že to začalo, už když jsem byl hodně mladý. Tehdy mě napadlo, že by se určité věci nestaly, kdyby mě poprvé chytili. Nikdy jsem neviděl nikoho potrestaného za to, čeho jsem se dopustil, takže jsem to nikdy nepřestal dělat. Nemyslím si, že jsem udělal mnoho špatných rozhodnutí, nebo se před tím dopustil nějakých hříšných věcí. Zkrátka si myslím, že mě dostala karma. V určitém bodě se věci musí změnit a já jsem byl dostatečně silný na to, abych se změnil. Myslím si, že mě Bůh dostal do pozice a na místo, kde jsem byl nucen přehodnotit svůj život a změnit se.

Jak moc byla Vaše fotbalová budoucnost nejistá, když jste byl ve vězení?

Myslel jsem si, že celá má budoucnost byla nejistá. Nikdy jsem si nemyslel, že budu mít příležitost se vrátit a tolik toho dokázat na hřišti i mimo něj. Jsem za to velmi vděčný. Jsem požehnaný. Každý den vstávám s tím, že vím, že musím udělat správná rozhodnutí. Vím, že každé rozhodnutí se počítá, a to se snažím naučit i děti.

Co musíte ve Philadelphii udělat pro to, abyste po zklamání ze sezóny 2011 dokázali podávat lepší výkony?

Myslím si, že musíme mít skvělý tréninkový kemp. To je místo, kde to všechno začíná. Každý se zas dává dohromady, kamarádí se a chápe, co musí být uděláno. Každý ví, kde je jeho místo, jeho pozice, a každý chápe, že úspěch je jediná věc, na které záleží.

Reklama