Hlavní obsah

Podle komisionáře NFL Rogera Goodella by se měl stát americký fotbal olympijským sportem

Když jsme se Vás na naší facebookové stránce nedávno ptali, zda by se měl americký fotbal stát olympijským sportem, někteří z vás by to s nadšením uvítali a někteří z vás to považovali za špatný vtip.

Foto: gettyimages.com

Komisionář NFL Roger Goodell

Článek

Nejvyšší muž NFL – Roger Goodell – je toho názoru, že americký fotbal by se měl „bezpodmínečně stát“ olympijským sportem. Komisionář NFL ve včerejším rozhovoru řekl, že americký fotbal udělal velký pokrok v tom, aby zaujal Mezinárodní olympijský výbor. „Podnikli jsme již mnoho kroků k tomu, abychom si vysloužili pozornost MOV."

"Myslím si, že máme čtyřiašedesát zemí, ve kterých se hraje americký fotbal, a to je jeden z požadavků. Počet zemí, ve kterých se hraje americký fotbal, neustále narůstá. Myslím si, že před pěti lety jich bylo pouze čtyřicet,“ řekl Goodell.

Goodell řekl, že nemá zatím stanovený termín, kdyby měl být americký fotbal součástí olympijských her. Avšak doufá, že Mezinárodní olympijský výbor bude se zájmem sledovat, jak oblíbenost tohoto sportu v mezinárodním měřítku pravidelně narůstá. Goodell poukázal na to, jak velký úspěch slaví NFL v Londýně, kde se od roku 2007 hraje pravidelně jeden zápas základní části. Podle Goodellových slov to nebude dlouho trvat a v Londýně se budou každoročně hrát dva zápasy základní části NFL. „Naším cílem je rozvíjet zájem o tuhle hru,“ řekl Goodell.

„V Londýně a celém Spojeném království máme na fotbal fantastické reakce. Náš zápas základní části je tento rok opět vyprodán. Vážně uvažujeme o tom, že se zde v příští sezóně budou hrát dva zápasy NFL, a myslím si, že tento nápad uskutečníme. Je to odpověď na fantastickou reakci fanoušků a rozvoj této hry. Pokud se nám bude i nadále dařit rozvíjet americký fotbal v Londýně a reakce fanoušků bude i nadále takové, jaké jsou, může se stát, že budeme mít v Londýně klub.“

Ačkoli se dá z Goodellových slov vyčíst, že je doslova nadšený myšlenkou, aby byl americký fotbal olympijským sportem, nevidí jeden z členů hráčské asociace NFL tuto možnost jako reálnou. „To bude dřív Michael Phelps hrát quarterbacka, než budou hráči NFL hrát na olympiádě,“ prohlásil nejmenovaný člen hráčské asociace. Přestože by byla dominance výběru reprezentace USA oproti ostatním zemím doslova „děsivá“, účast na olympijských hrách by pro popularitu amerického fotbalu byla obrovské plus.

Reklama