Hlavní obsah

Tresty hráčů za odměňovací program Saints byly zrušeny

nfl.cz

Velký obrat nastal v pátek v kauze odměňovacího programu New Orleans Saints. Tresty čtyř hráčů – Jonathana Vilmy, Willa Smitha, Scotta Fujity a Anthonyho Hargrova – byly dnes tříčlennou arbitrážní komisí zrušeny. Všichni čtyři hráči mohou v letošní sezóně hrát. NFL komisař – Roger Goodell – může hráče opět potrestat, ale musí jasně prokázat, že zmínění hráči měli v úmyslu zranit protihráče. Zatím není jasné, zda se Goodell pokusí vinu hráčů, které původně suspendoval, prokázat, nebo se smíří s rozhodnutím komise. Tresty byly zrušeny pouze hráčům, nikoli trenérům a generálnímu manažerovi Mickey Loomisovi. Ti se proti svým trestům neodvolali. „Vítězství je mé," napsal na Twitteru Jonathan Vilma, který byl původně suspendován na celou sezónu.

Foto: gettyimages.com

Will Smith bude pravděpodobně hrát v nedělním zápase proti Redskins

Článek

Po dlouhém vyšetřování bezpečnostního oddělení NFL vyšlo najevo, že defenzivní hráči Saints byli během sezón 2009, 2010 a 2011 odměňováni za to, že zranili protihráče. Tento program spravoval a řídil dnes již bývalý defenzivní koordinátor Greg Williams. Během vyšetřování vyšlo najevo, že hráči Saints obdrželi bonus ve výši 1.500 dolarů za „knockout" hit a 1.000 dolarů za „cart-off" hit (po takovémto zákroku bývá hráč odvezen ze hřiště).

Vedení NFL potrestalo New Orleans Saints za „odměňovací program" následujícím způsobem: hlavnímu trenérovi Seanu Paytonovi bylo zakázáno vykonávat činnost po dobu jednoho roku, bývalý defenzivní koordinátor Greg Williams, který celý program řídil, byl suspendován na neurčito, generální manažer Mickey Loomis byl suspendován na prvních osm zápasů základní části, asistent trenéra Joe Vitt byl suspendován na šest zápasů základní části a potrestán pokutou ve výši 100.000 dolarů. Celý tým Saints byl potrestán pokutou ve výši 500.000 dolarů a ztrátou práva volby v druhém kole draftu v roce 2012 a 2013.

NFL dále prohlásila, že tehdy bylo odměněno 22 z 27 defenzivních hráčů Saints, kteří dostali odměnu za to, že zranili určené hráče, včetně bývalých quarterbacků – Kurta Warnera a Bretta Favra – během play off v roce 2010. Ze současných a také z bývalých hráčů Saints byli potrestáni pouze čtyři hráči. Linebacker Jonathan Vilma byl původně suspendován na celou letošní sezónu, Anthony Hargrove (v současné době volný hráč) na osm zápasů, defensive end Saints – Will Smith – na čtyři zápasy a linebacker Clevelandu Browns – Scott Fujita – na tři zápasy.

Zmínění hráči již před svým potrestáním tvrdili, že se nezapojili do žádného programu, jehož cílem by bylo zraňovat za odměnu určené protihráče, a důkazy NFL v čele s komisařem Rogerem Goodellem považovali za vykonstruované, nesmyslné a spolu s hráčskou asociací podnikli proti Goodellovi právní kroky. Jonathan Vilma zažaloval dokonce Goodella za urážku na cti a za to, že mu „znemožnil vydělávat si na živobytí hraním fotbalu".

„Jsem nadšený," okomentoval quarterback Saints – Drew Brees – rozhodnutí odvolací komise, která včera zrušila tresty všem čtyřem hráčům. „Soustředil jsem se na zápas, ale doufal jsem, že to tak dopadne. Ne, nejsem překvapený. Neřekl bych o sobě, že jsem překvapený. Zřejmě viděli ty informace, které jsme viděli už dávno," dodal lídr Saints.

Reklama