Hlavní obsah

Armstrong: Maratón už nikdy! I když možná...

NEW YORK

Srdce velkého bojovníka pomohlo Lanci Armstrongovi zvládnout i slavný Newyorský maratón, který při své premiéře dokonce zaběhl v čase pod tři hodiny, čímž splnil svůj cíl. Vytyčenou metu v neděli pokořil legendární cyklista o 24 sekund.

Článek

Přestože při svých sedmi triumfech na Tour de France musel zvládnout nelidsky náročná stoupání v Alpách a Pyrenejích, závod ulicemi New Yorku označil za nejtěžší fyzickou dřinu, jakou kdy podstoupil.

"Nečekal jsem, že uběhnout maratón bude tak těžké," svěřil se pětatřicetiletý sportovec, jehož svalnatá postava působila na trati mezi pohublými vytrvalci nepatřičně. "Ale bylo to úžasné. Pomohli mi Newyorčané, bez jejich podpory bych běžel o půl hodiny déle," tvrdil Armstrong.

Otázku dalšího startu nechal otevřenou. "Teď není ta správná chvíle na tuhle otázku. Odpověď je nikdy! Ale nechávám si možnost své rozhodnutí změnit," prohlásil.

Armstrongovi pomáhali slavní běžci historie

Cyklista, jenž před lety přemohl rakovinu, pomohl svou účastí v závodu vydělat na boj s touto nemocí podle agentury Reuters 700 tisíc dolarů.

Na trati pomáhali Armstrongovi slavní běžci vzdálenější i nedávné historie. Mezi jeho vodiči byli někdejší vítěz Newyorského maratonu Alberto Salazar a olympijští šampioni Joan Benoit Samuelson a Hicham El Guerrouj. I když se na Armstrongovi ve druhé polovině trati začala projevovat únava a zdálo se, že hranice tří hodin nepadne, dokázal zmobilizovat síly.

"Před závodem to byl můj cíl, ale kdyby mi někdo tři kilometry před cílem řekl, že to bude pět minut přes, bylo by mi to fuk. Upřímně řečeno, ke konci mi to bylo jedno, ale teď jsem rád, že jsem to zvládl," uvedl rodák z Texasu, jenž si postěžoval na bolavé holeně, které ho trápily už při běžecké přípravě.

Reklama